12.04.2018.

Дезир: У изради медијске стратегије требало би сви да учествују(Извор: Данас/ФоНет) - За Организацију за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) од највеће је важности да све заинтересоване стране у Србији, све медијске и новинарске организације, учествују у изради нове Медијске стратегије, изјавио је данас у интервјуу ФоНету представник ОЕБС за слободу медија Арлем Дезир.

Он сматра да ће више консултација о Медијској стратегији донети и већу легитимност том документу, за који је оценио да има кључни значај за будућност медијског сектора у Србији.

Према речима Дезира, ОЕБС ће дати мишљење о Медијској стратегији када му Влада Србије проследи званични документ, али је напоменуо да ће та међународна организација посебну пажњу обратити на ставове свих актера, јер се Стратегија на њих односи.

Ми ћемо, у складу са ставом да је потребно обезбедити плурализам и медијске слободе, погледати и дати своје мишљење о документу када нам Влада проследи званични документ, а све то како би Стратегија била што је могуће боља, нагласио је Дезир.

Такође, обратићемо посебну пажњу на ставове свих актера, јер се Стратегија њих тиче, поновио је Дезир, који је током посете Србији имао састанке са представницима државе, као и новинарских и медијских удружења и присуствовао обележавању 19. годишњице убиства новинара Славка Ћурувије.

Он је предочио да је Медијска стратегија од кључне важности, јер би тај документ требало да осигура плурализам медија у Србији, транспарентност власништва, али и да уреди финансирање кроз систем оглашавања, како јавног, тако и приватног.

Потребно је увести јасна правила, сматра Дезир и констатује да постоји много тема, попут економских питања, регулације, будућности јавног сервиса и утврђивања положаја регулаторних тела, која би требало расправити са свим заинтересованим странама.

Дезир верује да је у најбољем интересу Владе и свих медијских актера да темељно разговарају о свим питањима будуће Медијске стратегије.

Потребни су транспарентност и учествовање свих актера како бисмо у том процесу избегли неповерење, спорове и недостатак разумевања, предочио је Дезир.

Не зависи од нас, али ми ћемо покушати да убедимо свакога да узме учешће у дискусији, рекао је Дезир и додао да није на ОЕБС да тражи повлачење документа који још није ни добио, него да подстакне суштинску расправу о садржини Медијске стратегије.

То је оно што је важно, прецизирао је Дезир, свестан да сви актери имају сопствена мишљења о бројним питањима, попут власништва, повлачења државе из медија, статуса новинске агенције Тањуг, регулације система информисања, независности јавног сервиса и приступа оглашавању.

Биће разговора и о условима за рад новинара, јер ако желите квалитетно извештавање, морате да подржите професионално новинарство, оценио је Дезир.

Саморегулација је исто тако важно питање, наставио је Дезир и поновио да све те теме не могу да се расправе без учешћа свих заинтересованих страна.

Дезир је рекао да је на састанцима са председником Србије Александром Вучићем и другим државним званичницима разговарао о безбедности новинара и проблему некажњивости у случајевима напада на новинаре.

Теме су, како је прецизирао Дезир, биле и притисци на новинаре и потреба да се створи клима поштовања у односима са медијима.

Разговарали смо веома отворено и о кампањама блаћења новинара и медијских организација. То је веома опасно у контексту све раширенијег популистичког тренда напада на новинаре, указао је Дезир и поменуо убиства новинара у Словачкој и на Малти.

Према оцени Дезира, медији су, по природи, критични према било којој врсти моћи и свака влада у једном демократском систему то мора да прихвати.

Владе би требало да поштују рад медија. Важно је да се осигура клима поштовања и увек охрабрујем владе да одговарају на питања свих медија, без обзира да ли их сматрају блиским опозицији, као и да се створе међусобно професионалне односе, напоменуо је Дезир.

Он сматра и да би међу медијима требало да постоје солидарност и сарадња у одбрани професионалних стандарда, упркос чињеници да постоје различите врсте медија.

Потребно је избегавати међусобне нападе медија и кампање блаћења. То је веома важно. Друга ствар је дискусија о суштинским политичким питањима, објаснио је Дезир.

Он је оценио да су данас медији свуда у свету под великим притиском, али да се мора истаћи њихова незаменљива улога у свакој демократији.

Као својеврсна институција демократије, медији су веома подложни ударима. Они нису институције попут полиције, војске и администрације, напоменуо је Дезир и констатовао да медијски сектор чини много индивидуалних актера.

Дужност је владе и читавог друштва да бране плузалирам у медијском сектору и спрече некажњивост у случајевима напада на новинаре, поручио је Дезир. Он је истакао и да ОЕБС увек охрабрује медије у свим земљама да развију систем саморегулације.

Савет за штампу и Кодекс новинара су главни механизми у том послу, објаснио је Дезир, који је свестан да поједини медији не желе да буду део тог система саморегулације. Нико не може да примора медије да се самоорганизују, али је таква врста регулисања веома важна управо због великог броја лажних вести, истакао је Дезир.

Он верује да је посебност новинарства то што оно подразумева проверу информација, али и разликовање чињеница и коментара.

Такво новинарство је грађанима потребно, констатовао је Дезир и позвао све медије да прихвате саморегулацију, јер у супротном постоји ризик од губитка поверења јавности.

Људи ће изгубити поверење у медије који се понашају таблоидно и јуре сензације како би привукли пажњу и оглашиваче, сматра Дезир.

За све озбиљне медије и листове је веома важно да ради сопственог опстанка прихвате механизам саморегулације. На тај начин медији ће избећи и мешање државе. Могуће је донети прописе против блаћења, али је боље да се то реши саморегулацијом, сугерисао је Дезир.

Верујем да би медији и новинарске организације у Србији требало да разговарају о томе да дневни листови прихвате учешће у Савету за штампу и да поштују његове одлуке, нагласио је Дезир.

Он се успротивио некажњивости нападача на новинаре и поручио да правди морају да буду приведени и налогодавци убистава новинара.

То сам истакао и на својим званичним састанцима. Процесуирање одговорних за убиства новинара била би јасна порука да нема некажњивости, закључио је Дезир.

www.danas.rs/drustvo/dezir-u-izradi-medijske-strategije-treablo-bi-svi-da-ucestvuju