14.03.2018.

Модели правила за коментарисање и преузимање садржаја (документ)(Извор: Цензоловка) - Двадесет од анализираних 70 онлајн медија у Србији нема прописана правила за коментарисање текстова, а чак 37 нема правила за коришћење свог медијског садржаја, показала је анализа, коју је, за Савет за штампу, урадила SHARE Fondacija. Истраживање је обављено на 70 портала, од који 60 прихвата надлежност Савета за штампу и требало је да покаже у којој мери су онлајн медији применили неке од Смерница за примену Кодекса новинара Србије у онлајн окружењу, које је Савет за штампу донео крајем 2016. године.

Изабрана су правила која се односе на коментаре читалаца и преузимање медијског садржаја као две најактуелније теме у онлајн медијима, у вези са којима је било и доста јавне полемике, али и доста жалби Савету. По завршетку истраживања, које је обављено уз финансијску помоћ Фондације за отворено друштво, израђени су и модели правила за коментарисање и преношење текстова, које ће Савет за штампу понудити свим медијима, који их могу преузети у целини или прилагодити својим потребама.

Анализа примене Смерница за примену Кодекса новинара Србије у онлајн окружењу у 70 медија / Приручник за прилагођавање правила потребама онлајн медија (пдф)

www.cenzolovka.rs/etika/modeli-pravila-za-komentarisanje-i-preuzimanje-sadrzaja-dokument