28.02.2018.

Савет за штампу заседао у Нишу; „Више хиљада новинарских прекршаја годишње“!(Извор: нискевести.рс) - Да би грађане што боље упознао са сопственим радом, Савет за штампу једном месечно заседа ван Београда, а овог пута састанак је одржан у Нишу.

Комисија за жалбе Савета за штампу на недавно одржаној јавној седници установила је да се поједини медији не понашају у складу са новинарским кодексом. Ипак, радује чињеница да поменути медији нису из наше уже околине.

Према речима Гордане Новаковић, генералне секретарке Савета за штампу, највећи број жалби подносе грађани који сматрају да су лично оштећени и то објављивањем нетачних и неистинитих информација или нарушавањем приватности.

На овом састанку разматране су 4 жалбе које се односе на дневне новине Ало, портал Еспресо, чачански Озонпрес, као и на обреновачки таблоид Палеж, а све су поднете од стране грађана појединаца.

Из Савета за штампу истакли су да је велики број оваквих прекршаја на нивоу године.

„Нажалост у питању је више хиљада прекршаја годишње. Прошле године смо у осам дневних новина са националном покривеношћу забележили око 5000 текстова који су садржали прекршај кодекса, а број жалби је и већи јер најчешће у једном тексту имамо случај да је прекршено више тачака кодекса“ истакла је Новаковић.

Најчешће се крше одредбе из првог поглавља које се односи на истинитост извештавања, па се тако врло често не разликују коментари, претпоставке и нагађања од чињеница. Информације се често и не проверавају из више извора нити постоји званична потврда.

Право на жалбу Савету за штампу има сваки појединац, организација или интитуција која сматра да објављени садржај директно утиче на њу. Уколико комисија жалбу усвоји, медиј који је прекршио кодекс новинара дужан је да такву одлуку објави.

Такође, након заседања одржана је трибина за уреднике и новинаре медија на језицима националних мањина и разговор о жалбама грађана на писање медија, о одговорности локалних и онлајн медија и изазовима професионалног извештавања. На трибини под називом „Етички стандарди, професионализам и поверење грађана у мањинске медије“ у име Савета за штампу говорили су секретар Гордана Новаковић, Тамара Скроза, Петар Јеремић и Драган Ђорђевић – чланови Комисије за жалбе и менаџер Емил Холцер.

niskevesti.rs/savet-za-stampu-zasedao-u-nisu-vise-hiljada-novinarskih-prekrsaja-godisnje