29.12.2017.

Савет за штампу: Портал Ноиз најмање пута прекршио новинарски кодекс(Извор: Ноиз) - На трибини "Колико су медији поштовали Кодекс новинара Србије у 2017. години" која је одржана у Прес центру УНС-а, наведено је да је портал Ноиз најмање пута прекршио новинарски кодекс међу медијима који поред онлајн издања немају и штампано.

Савет за штампу је радио мониторинг осам најпосећенијих портала који нису сајтови штампаних листова или телевизија – Телеграф, Еспресо, Србија Данас, 021, Б92, Мондо, БКТВ Њуз и Ноиз.

Сви сајтови су за два месеца, у октобру и новембру, направили укупно 4.344 прекршаја од којих су најчешће ненавођење извора информација, кршење права на приватност и откривање идентитета жртава и осумњичених уз често кршење претпоставке невиности. На порталу Еспресо забележен је највећи број прекршаја - чак 1.548, а најмање на Ноизу – 102.

Што се тиче штампаних медија, највећи број прекршаја, по више од хиљаду, забележен је у листовима Српски телеграф, Ало и Курир, док је најмање у Данасу – 116, од којих већина неадекватно означавање промотивних садржаја, и Политици – 38. Члан Комисије за жалбе Савета за штампу Петар Јеремић рекао је да је у многим текстовима прекршено и по неколико одредби етичког кодекса.

Извор: Noizz.rs

noizz.rs/noizz-news/savet-za-stampu-portal-noizz-najmanje-puta-prekrsio-novinarski-kodeks/wqp44n0