20.12.2017.

Српски телеграф шампион кршења Кодекса новинара(Извор: Цензоловка/ФоНет) - Савет за штампу забележио је од марта до новембра ове године 5.292 медијска садржаја у којима је било кршења Кодекса новинара Србије, а "шампион" је Српски телеграф са 1.282 текста у којима се не поштују правила професије, речено је данас на конференцији за новинаре.

Члан Комисије за жалбу Савета за штампу Петар Јеремић рекао је да је, поред Српског телеграфа, констатовано да је дневни лист АЛО имао 1.070 текстова у којима се крши Кодекс, Курир 1.016, а Информер 953 текста.

Следи Блиц са 472 текста којима се крши кодекс професије, Новости са 345 текста, Данас са 116 и Политика са 38, рекао је Јеремић и нагласио да нису сви прекршаји исти и да има неких који то чине из непажње, док се у неким случајевима ради о злој намери.

Чланица Комисије за жалбе Савета за штампу Тамара Скроза рекла је да би се по овим бројевима Политика могла похвалити да има најмање прекршаја, али не треба заборавити да је тај лист измишљао ауторе текстова, односно објављивао мизогине садржаје какви нису виђени у таблоидима.

Када је реч о врстама прекршаја Кодекса новинара, Скроза је указала на драстичан скок кршења одредби које наводе да медији не би требало да се политички сврставају, односно да наслов одговара садржају текста.

Кршило се и поглавље Кодекса које говори да не треба слепо веровати свом извору, односно нема информација које би пресудно утицале на ставове читалаца, настављен је раст кршења претпоставке невиности, а поново је медијски догађај године убиство певачице Јелене Марјановић, рекла је Скроза.

Јелена Сурчулија Милојевић, са Факултета политичких наука, представила је резултате мониторинга поштовања Кодекса новинара Србије на осам информативних портала – Телеграф, Еспресо, Србијаданас, 021, Б92, Мондо, БКТВ њуз и Ноиз.

За девет недеља мониторинга, од 1. октобра до 30. новембра, рекла је она, забележена су 4.344 прекршаја и то најчешће ненавођење извора информација, кршења права на приватност и откривање идентитета жртава и осумњичених, као и непоштовање културе јавне речи.

Сурчулија Милојевић је рекла да је на порталу Еспресо забележен највећи број прекршаја, њих 1.548, на порталу Србијаданас 938, Телеграф 824 и БКТВ њуз 525 кршења Кодекса новинара.

Најмањи број забележених повреда Кодекса је уочен на порталима 021 – 177, Б92 122, Мондо 108 и Ноиз 102, додала је она.

www.cenzolovka.rs/etika/srpski-telegraf-sampion-krsenja-kodeksa-novinara/