20.12.2017.

Политика и Данас са најмање прекршаја етичког кодекса(Извор: Данас) - Осам дневних листова у Србији су од марта до новембра ове године укупно прекршили Кодекс новинара Србије у готово 5.300 текстова, чиме се наставио тренд повећања броја прекршаја у односу на претходне године, показује мониторинг Савета за штампу.

Највећи број прекршаја, по више од хиљаду, забележен је у листовима Српски телеграф, Ало и Курир, док је најмање у Данасу – 116, од којих већина неадекватно означавање промотивних садржаја, и Политици – 38. Члан Комисије за жалбе Савета за штампу Петар Јеремић рекао је да је у многим текстовима прекршено и по неколико одредби етичког кодекса.

Када је реч о Политици, чланица Комисије за жалбе Тамара Скроза рекла је да тај лист не заслужује похвалу, иако је формално-правно шампион године, јер су у њиховим текстовима забележени незапамћени случајеви ове године, међу којима су измишљени аутори.

“Драстичан скок кршења уочен је по питању отвореног политичког сврставања у текстовима и у томе што наслови не одговарају суштини текста”, навела је Скроза навевши да је био 431 такав случај.

Дневни листови су највише кршили ипак претпоставку невисности и правило приватности, често откривајући идентитет осумњичених особа. Међу већим бројем прекршаја је и слепо веровање извору, а скок се бележи и у неоправданом узбуњивањју и застрашивању јавности. Такође, има доста примера недостатака информација које могу да утичу на ставове читалаца, односно намерног прећуткивања.

Скроза је навела да је и ове године, као и прошле, велики број прекршаја уочен у текстовима о случају убиства певачице Јелене Марјановић, у којима су кршена и права малолетног детета откривањем имена њене ћерке. “Нико нема право да зна име детета Јелене Марјановић”, рекла је она.

Када је реч о порталима, Савет за штампу је радио мониторинг осам најпосећенијих портала који нису сајтови штампаних листова или телевизија – Телеграф, Еспресо, Србија Данас, 021, Б92, Мондо, BKTV News i Noizz.

Сви сајтови направили су за два месеца, у октобру и новембру, укупно 4.344 прекршаја од којих су најчешће ненавођење извора информација, кршење права на приватност и откривање идентиттета жртава и осумњичених уз често кршење претпоставке невиности. На порталу Еспресо забележен је највећи број прекршаја - чак 1.548, а најмање на Noizz – 102.

Пише: Б. Ц.

www.danas.rs/drustvo.55.html?news_id=365668&title=Politika+i+Danas+sa+najmanje+prekršaja+etičkog+kodeksa