30.11.2017.

Редовна седница Комисије за жалбу Савета за штампу одржана на Отвореном универзитету(Извор: YUeco Subotica) - Први пут у Суботици, на Отвореном универзитету одржана је редовна седница Комисије за жалбу Савета за штампу. На седници се одлучивало о пет жалби грађана и невладиних организација на писање штампаних и онлајн медија.

Поред одлучивања о овим жалбама, на седници је промовисан и рад Савета за штампу, а идеја је била и да се скрене пажња грађанима да имају право да траже од медија да их извештавају професионално и објективно. Савет за штампу основан је пре 6 година, а једна од његових главних активности је и дневни мониторинг дневних листова са националном покривеношћу.

Учесници седнице сложили су се да је непоштовање етичких правила професије један од озбиљнијих проблема у новинарству, те да новинари најчеће крше 1. тачку Кодекса новинара Србије, која се односи на истинитост обавештавања. Такође, у дневним листовима често је и кршење права на претпоставку невиности, као и недовољно означавање ПР текстова.

ВИДЕО

yueco.rs/redovna-sednica-komisije-za-zalbu-saveta-za-stampu-odrzana-na-otvorenom-univerzitetu/