30.11.2017.

Тамара Скроза: Медији најчешће крше Кодекс новинара у погледу истинитости обавештавања(Извор: СуперИнфо Суботица) - Комисија за жалбе Савета за штампу одржала је у Суботици јавну седницу на којој су разматране жалбе пет медија о кршењу новинарских стандарда, а по речима новинарке Тамаре Скроза, чланице Савета за штампу, штампани и онлајн медији најчешће крше прву тачку Кодекса новинара која се односи на истинитост обавештавања, односно ставку која се односи на то да новинар, медиј, уредник, разликује чињенице од претпоставки, гласина и нагађања.

- Дакле, то је један од највећих проблема. Осим тога, ми у дневном мониторингу запажамо огроман број кршења права претпоставке невиности, каже Тамара Скроза, а у изјави за медије наводи и кршење права на приватност као и да медији не обележавају промотивне садражаје као ПР. 

Савет за штампу је саморегулаторно тело за штампане, он-лајн медије и новинске агенције у Србији, чија Комисија за жалбе на месечном нивоу одлучује о жалбама грађана и институција на садржај објављен у медијима, а концепт јавних седница омогућава и непосредну комуникацију са грађанима. 

- Наша идеја је да уз то што представљамо рад наше Комисије, промовишемо професионалне и етичке стандарде, да са њима упознамо колеге и да наравно, пре свега упознамо грађане са тим да имају право да траже од медија да их професионално и објективно извештавају, изјавила је генерална секретарка Савета за штампу, Гордана Новаковић. 

Савет за штампу су основали Асоцијација медија, Локал прес, Удружење новинара Србије (УНС) и Независно удружење новинара Србије (НУНС). 

Опширније - ВИДЕО

Б. Балабан

www.super-info.rs/gradsketeme.html