06.11.2017.

ГЛИЦ: Београд дискриминише ЛГБТ популацију(Извор: Данас/ФоНет) - Геј лезбејски инфо центар поднео је притужбу Поверенику за заштиту равноправности против Секретаријата за информисање Града Београд због дискриминације ЛГБТ популације, каже се у данашњем саопштењу.

Сматрамо да је финансијском подршком таблоидима АЛО, Српски телеграф и Информер, Град Београд дискриминисао све медије који поштују Кодекс новинара Србије и професионално обављају своје дужности, а нарочито ЛГБТ популацију која је била у више наврата на удару дотичних таблоида.http://www.savetzastampu.rs/_cms/js/tiny_mce/plugins/pagebreak/img/trans.gif

Један од услова конкурса биле су и веће гаранције привржености професионалним и етичким медијским стандардима, тј. да ли су медију изречене мере од стране Савета за штампу због кршења професионалних и етичких стандарда и ако јесу које су активности предузете које гарантују да се слични случајеви неће поновити.

Таблоиди АЛО, Српски телеграф и Информер су стални гости" Савета за штампу због кршења професионалних и етичких стандарда и у више наврата су јавно опоменути због кршења Кодекса новинара Србије, и нису предузели никакве активности којим би се гарантовало да се слични случајеви неће поновити, већ напротив, настављају са истом праксом, што је од стране Града Београда награђено са укупно 15 милиона динара.

Такође, таблоиди Српски телеграф и Информер су опоменути и од стране Повереника за заштиту равноправности због кршења Закона против дискриминације, али никада нису поступили по мишљењу Повереника, што јасно говори да су пројекти таблоида прекршили услове конкурса.

Поред подршке таблоидима који крше права ЛГБТ популације, Град Београд је дискриминисао ЛГБТ популацију и тиме што није подржао ниједан ЛГБТ пројекат, иако је у условима конкурса наведене да предложени пројекти треба да између осталих доприносе унапређењу припадника ЛГБТ популације.

Ово постаје забрињавајућа пракса градских и државних институција, где се упркос експлицитним условима конкурса и Акционим планом за сузбијање и превенцију дискриминације Владе Републике Србије, не подржавају ЛГБТ пројекти, каже се у саопштењу.

www.danas.rs/drustvo.55.html?news_id=361353&title=GLIC%3A+Beograd+diskrimini%C5%A1e+LGBT+populaciju