28.10.2017.

Неки медији намерно крше етички кодекс(Извор: Данас) - Поједини медији у Србији намерно крше Кодекс новинара Србије, односно знају да нешто није у складу са етичким и професионалним стандардима али ипак објаве јер им служи некој сврси.

То је рекла данас Гордана Новаковић, генерална секретарка Савета за штампу, у разговору на штанду Данаса на Media Marketu.http://www.savetzastampu.rs/_cms/js/tiny_mce/plugins/pagebreak/img/trans.gif

Према њеним речима, неки намерно воде кампању против одређених људи, али има и оних који стварно не знају да крше кодекс и не разумеју у чему греше.

Она је додала да Савет за штампу реагује на жалбе грађана, али и да ради мониторинг штампаних медија, односно броји прекршаје како би се видело да ли је број жалби показатељ кршења кодекса. „Највише жалби грађана и организација стиже на Информер и Српски телеграф и они заиста највише крше етичке стандарде, далеко испред свих осталих. Није ретко да нам се обраћају и државне институције, министри, министарства, гувернер Народне банке, па једном се жалио и председник државе“, истакла је Новаковић.

Како је напоменула, у последње време све већи проблем су портали и то локални, за које се не може ни утврдити ко је издавач. Новаковић је навела да ти портали углавном преносе садржај из других медија али их обраде сензционалистичким насловима.

Петар Јеремић из Комисије за жалбе Савета за штамппу рекао је да се грађани највише жале да су неправедно оптужени у медијима или ако њихов одговор није објављен онако како су рекли. Он је додао да се често крши и претпоставка невиности, да се нагађања и коментари представљају као чињенице, али да је најчешће кршење права приватности.

„Прошле године убедљиво највише прекршаја имао је Српски телеграф, па Информер, потом Курир и Ало. Драстично испод је Блиц, па драстично испод Вечерње новости. Данас и Политика су са занемарљивим бројем прекршаја кодекса“, истакао је Јеремић.

www.danas.rs/drustvo.55.html?news_id=360585&title=Neki+mediji+namerno+krše+etički+kodeks