13.07.2017.

Текст о Ћурувији потопио Политику(Извор: Данас) - Савет за штампу донео је одлуку по којој је дневни лист Политика прекршио Кодекс новинара Србије објављивањем текста Ђорђа Мартића "Ћурувија, Рачак и Гордић", као и необјављивањем реаговања на њега.

У њему се наводи да је Политика прекршила новинарски кодекс у тачкама које се односе на обавезу новинара и уредника да тачно, објективно, потпуно и благовремено извештава о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије. Како пише у саопштењу, уредништво Политике морало је да направи јасну разлику између чињеница које су пренели, коментара, претпоставки и нагађања.

- Чланови Комисије за жалбе били су сагласни у оцени да лист који држи до свог угледа и кредибилитета не сме себи да дозволи такве уређивачке пропусте. Без икакве ограде, објављен је текст, у којем човек који је најавио Ћурувијино убиство, без икаких доказа и основа, сада за то убиство практично оптужује бившег премијера Зорана Ђинђића, који је такође убијен и не може да се брани - стоји у саопштењу Савета за штампу.

Илир Гаши, Извршни директор Славко Ћурувија фондације, поздравио је одлуку Комисије за жалбе Савета за штампу. Према његовим речима, важно је да је Комисија оценила да је Кодекс прекршен у погледу истинитости извештавања, јер тај текст врви од злонамерних и ничим поткрепљених инсинуација, али и то што је у одлуци подсетила на обавезу новинара да се "супротстави свима који крше људска права или се залажу за било какву врсту дискриминације".

- Наш медијски простор дубоко је загађен новинарством које не само да се не супротставља овим појавама, већ их активно потпирује, и баш због тога је значајно да тело као што је Савет за штампу заузме јасан став по овом питању, и то на примеру листа који се генерално сматра знатно угледнијим од локалних таблоида - оценио је Гаши.

Редакција Данаса послала је питања аутору спорног текста Ђорђу Мартићу, али он до закључења овог броја није одговорио на наш мејл. Подсећања ради, Мартић је некадашњи уредник Политике Експрес који је 1999. године објавио текст "Ћурувија дочекао бомбе", који се сматра најавом Ћурувијиног убиства.

"Политици" је наложено да ову одлуку Комисије објави најкасније пет дана од дана достављања.

Пише: М. Д. М.

www.danas.rs/drustvo.55.html?news_id=350960&title=Tekst+o+Ćuruviji+potopio+Politiku