25.01.2017.

Савет за штампу: Данас и Политика светли примери(Извор: Данас) - Дневни листови Данас и Политика најмање су кршили Кодекс новинара Србије у 2016. години, закључено је у истраживању Савета за штампу.

Како је наведено, прошле године осам дневника у Србији направили су прекршаје кодекса у 5.477 текстова што је за више од 2.000 него 2015. године. Највише прекршаја етичког кодекса забележено је у Српском телеграфу, те у Информеру.http://www.savetzastampu.rs/_cms/js/tiny_mce/plugins/pagebreak/img/trans.gif

На узорку од осам дневних листова који имају националну покривеност (Ало, Блиц, Вечерње новости, Данас, Информер, Курир, Српски телеграф и Политика) Комисија за жалбе је одлучивала о 126 приговора на текстове у којима је прекршен кодекс, што је више у односу на 2015. годину.

Готово у свим случајевима у којима је било прекршаја, повређено је више тачака, а највећи број жалби комисији упутили су грађани (49 одсто) и невладине организације (38 одсто). Од претходне године и чланови комисије имају право да поднесу жалбу, па је тако одлучивано о 11 приговора добијених на основу резултата мониторинга.

- Највише прекршаја је и даље што се тиче истинитости извештавања, укупно 71. То су углавном тачке кодекса које се односе на клевете, неразликовање коментара од чињеница и нагађања и кршење претпоставке невиности. За нарушавање приватности је донето 26 одлука о прекршеном кодексу, за дискриминацију 11, а осам за претпоставку невиности, рекла је Гордана Новаковић, генерална секретарка Савета за штампу.

Тренд да медији избегавају да објаве одлуке Комисије за жалбе, настављен је и у 2016. години, али у мањем броју него претходне године.

У априлу је забележен највећи број текстова у којима је прекршен Кодекс новинара Србије, чак 616 што је дупло више неко претходне године.

- Један од главних разлога за овакав скок је случај Јелене Марјановић, убијене певачице. Сваки од тих текстова, а ретким изузецима, био је текст у којем је прекршен Кодекс новинара Србије. Ми чак у априлу нисмо имали драстично повећање кршења тачака кодекса који се односе на политику и предизборну кампању. Било је просечно колико их има сваког месеца, рекла је Тамара Скроза, чланица Комисије за жалбе Савета за штампу.

Она је додала и да су Данас и Политика светли примери штампаних медија у којима се ретко појављују кршења Кодекса новинара Србије.

Случајеви у којима је прекршено право на приватност углавном се везују за приватне животе јавних личности, а то су углавном текстови о Бати Живојиновићу, Драгану Николићу и Милени Дравић, Даници Максимовић и Неди Арнерић, али и текстови о обичним људима на пример о масовном убиству у Житишту, случајевима педофилије и насиља у породици где се осумњичени углавном означавају као починиоци, а често се објављују и идентитети малолетних особа.

- Јавне личности имају право на приватност и поразно је чути да га немају јер је то основно непознавање новинарске професије. Мислим да се уопште не води рачуна какве то последице може оставити на животе тих особа, а посебно на малолетна лица, објаснио је Петар Јеремић, члан Комисије за жалбе.

Тренд који је такође у порасту је да наслови не одговарају суштини текста и да неки медији иду свесно на то да читаоци углавном прате наслове. То су углавном наслови који се односе на велике теме. Једна од основних препорука Кодекса новинара је да се наслов усклади са текстом, закључено је на конференцији.

Пише: М. Благојевић

www.danas.rs/drustvo.55.html?news_id=337202&title=Savet+za+štampu%3a+Danas+i+Politika+svetli+primeri