30.11.2016.

Представљене смернице за примену новинарског Кодекса у онлајн окружењу(Извор: Блиц/Бета) - Смернице за примену Кодекса новинара Србије у онлајн окружењу, чији је циљ да разјасне недоумице самих новинара и обезбеде правилну примену професионалних стандарда у онлајн медијима, представљене су данас у Београду.

Према речима председника Радне групе која се бавила израдом тог документа Ђорђа Кривокапића, смернице садрже препоруке за сналажење новинара у одређеним околностима и омогућавају јасније разликовање уреднички обликованих медијских садржаја од оних које стварају корисници, попут коментара, или пропагандних садржаја.

- Смернице имају велики значај за медије и новинаре али и за Комисију за жалбе Савета за штампу као и за саме грађане - рекао је Кривокапић на конференцији за новинаре у Београду.

Према његовим речима, смернице се односе на традиционалне штампане медије са онлајн издањима, али су применљиве и на друге форме изражавања на интернету, где се на различитим платформама пласирају уреднички обликовани медијски садржаји.

Члан Радне групе Милош Стојковић казао је да смернице прате логику и структуру Кодекса новинара Србије као и да појашњавају најважнија правила која би онлајн медији требали да поштују.

- Поента приче је да Савет за штампу, као регулаторно тело, реши проблеме уочене у пракси. Кодекс се бави већином тих питања али се показало да правила треба додатно разрадити - рекао је Стојковић.

Он је казао и да је већина препорука усмерена на мале онлајн портале.

- Негде смо рекли медијима да морају нешто да поштују а негде смо дали препоруке за понашање. Трудили смо се да не намећемо медијима оно што не треба да им намећемо али смо их и позвали да сопственим правилима допринесу саморегулацији - казао је Стојковић.

Смерницама је иначе препоручено онлајн медијима и издањима, независно од врсте модерације коју користе, да израде правила објављивања кориснички створеног садржаја, односно коментара, у којима ће јасно навести које врсте садржаја не дозвољавају на својим каналима комуникације.

Онлајн медијима и издањима препоручено је и да у складу са својим техничким могућностима, развију систем обавештавања корисника о томе зашто одређени кориснички садржај није објављен (претходна модерација), односно зашто је одређени кориснички садржај уклоњен (накнадна модерација).

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/predstavljene-smernice-za-primenu-novinarskog-kodeksa-u-onlajn-okruzenju/yr5wdyz