Прес

(Извор: Media&Reform) - Скандалозненезапамћенеспектакуларне и нећете-веровати вести, део су свакодневних насловница, које извештавају о монструмималажовимакриминалцима, и то уз мноштво језивих детаља и сведочења анонимних, поузданих, извора. Правила да треба чути и другу страну, поштовати приватност особа о којима се извештава, не објављивати неосноване оптужбе и клевете, често остају заборављена у уџбеницима новинарске етике.

Детаљније >

(Извор: Н1) - Годишњи извештај Савета за штампу показује да је у 2016. години осам дневних листова прекршило Кодекс новинара у 5.477 текстова, што је чак 2.000 кршења више него што је био случај у 2015. Нема података за електронске и онлајн медије.

Детаљније >

(Извор: Цензоловка) - Право на приватност је једно од основних људских права које се свакодневно крши у домаћим медијима, а посебно у таблоидној штампи. На мети медија је не само приватност познатих личности већ и анонимних грађана. Шта подразумева право на приватност и на који начин га медији крше? У којим ситуацијама познате личности имају сужено право на приватност? Коме грађани могу да се обрате када медији угрозе њихову приватност? У емисији „Право на медије” говоре: Даница Максимовић, Тамара Скроза, Родољуб Шабић, Игор Божић, Милан Рашевић, Игор Јурић, Петар Јеремић, Круна Савовић, Стојан Марковић, Мирослав Јанковић.

Детаљније >

(Извор: Инсајдер) - Бројне локалне самоуправе већ су расписале конкурсе за суфинансирање медијских садржаја од јавног значаја. Постоји реална могућност да трећу годину за редом грађани финансирају и медије који су, према одлукама Савета за штампу, износили неистине или извештавањем кршили права истих тих грађана. Одлуке Савета за штампу који констатује све већи број кршења новинарског кодекса нису обавезујуће за комисије које одлучују о томе који медији ће на конкурсима добити новац из буџета.

Детаљније >

(Извор: Цензоловка) - Лажима, кршењем претпоставке невиности, објављивањем идентитета жртава, представљањем нагађања као да су чињенице, објављивањем детаља из истраге, српска дневна штампа је од марта до децембра 2016. године прекршила Етички кодекс 5.477 пута. Апсолутни шампиони неетичности, са 3.628 прекршаја, јесу Српски телеграф, Информер и Курир, показује мониторинг Савета за штампу.

Детаљније >

(Извор: Данас) - Дневни листови Данас и Политика најмање су кршили Кодекс новинара Србије у 2016. години, закључено је у истраживању Савета за штампу.

Детаљније >

(Извор: Н1/Бета) - Из године у годину новинарски Кодекс крши се све више, показао је мониторинг Савета за штампу који је у протеклих 10 месеци пратио извештавање осам дневних листова са националном покривеношћу. Штампа је у 2016. увећала број прекршаја за 50 одсто.

Детаљније >

(Извор: Данас) - Осам дневних новина за десет месеци прошле године прекршило је етичка правила професије готово 5.500 пута, чак 2.000 више него претодне 2015. године, показали су резултати мониторинга који спроводи Савет за штампу.

Детаљније >

(Извор: Блиц/Бета) - Смернице за примену Кодекса новинара Србије у онлајн окружењу, чији је циљ да разјасне недоумице самих новинара и обезбеде правилну примену професионалних стандарда у онлајн медијима, представљене су данас у Београду.

Детаљније >

(Извор: Данас) - Савет за штампу објавио је данас Смернице за примену Кодекса новинара Србије у онлајн окружењу.

Детаљније >