Прес

(Извор: Al Jazeera) - Многи медији у Србији о случајевима суицида извештавају сензационалистички, без емпатије према породицама жртава, каже новинарка Ал јазеере Балканс Анне Марие Ћурчић, која је и сама доживела то искуство.

Детаљније >

(Извор: Медиа Реформ) - Према речима Дејана Стојановића из Министарства културе и информисања, председника Радне групе за израду Медијске стратегије, очекивани рок за усвајање нове Медијске стратегије јесте друга половина априла. Након Новог Сада, у Нишу је данас одржана јавна расправа о Нацрту ове стратегије. Прилике за дискусију на ову тему биће и 25. фебруара у Чачку и 27. у Београду.

Детаљније >

 (Извор: Јужне вести) - На другој јавној расправи о будућој Медијској стратегији председница Друштва новинара Ниша и главна уредница ТВ Зона Данијела Иванковић тражила да се, зарад, како каже, плурализма и демократије, формирају паралелне институције у односу на постојећи Савет за штампу и РЕМ. Зоран Секулић из Асоцијације медија каже да тиме медији који крше професионалне норме желе да изиграју законе и прописе како би лакше добили паре из буџета.

Детаљније >

(Извор: Цензоловка) - У политичком и информативном смислу, направљена је велика провалија између две Србије, изјавио је ФоНету потпредседник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Жељко Бодрожић и указао да је највећи проблем што не постоје консенквенце за објављивање лажних вести.

Детаљније >

(Извор: N1) - Управни одбор Савета за штампу одбацио је, како се наводи, потпуно нетачне и произвољне тврдње директора "Српског телеграфа" Саше Миловановића да Савет за штампу лаже у вези са бројем прекршаја Кодекса новинара у том медију, односно да острашћени новинари "Времена“ лажно представљају резултате.

Детаљније >

(Извор: Радио-телевизија Србије) - Савет за штампу позвао је Министарство културе и информисања да реагује поводом порнографског садржаја на насловним странама данашње штампе.

Детаљније >

(Извор: Радио-телевизија Војводине) - У осам дневних новина које излазе у целој Србији за пет месеци је у 3.615 текстова прекршен Кодекс новинара и тај број све више расте, у чему је водећи таблоид Ало, објавио је данас Савет за штампу, уз упозорење како би коначно морало да реагује Министарство културе и информисања, нарочито пошто је данашњим насловницама прекршен и закон.

Детаљније >

(Извор: DW) -Прошле године је забележен рекордан број кршења Кодекса новинара у дневним новинама у Србији, а Српски телеграф, Ало, Курир и Информер поново су шампиони непрофесионалног извештавања.

Детаљније >

(Извор: Цензоловка) - Драган Ђорђевић, председник Управног одбора Локал преса и директор и власник “Сремских новина” нови је председник Управног одбора Савета за штампу. Он је на том месту заменио Зорицу Вишњић, доскорашњу председницу УО Локал преса.

Детаљније >

(Извор: Данас) - Када се анализирају теме о којима медији доминантно извештавају када је реч о деци, а то су социјална брига, помоћ, подршка и здравље деце на телевизијама, односно злостављања, несреће и насиље у штампи, лако се може закључити да су то углавном прилози у којима одрасли говоре о томе како брину или не брину о деци, како им помажу (или одмажу), како их штите или повређују.

Детаљније >