Прес

(Извор: Данас/ФоНет) - Комисија за жалбе Савету за штампу, од почетка године до краја августа, разматрала је 43 жалбе, поводом кршења Кодекса новинара, и само у три случаја утврдила да Кодекс није прекршен, изјавила је данас генерална секретарка Савета Гордана Новаковић.

Детаљније >

(Извор: Данас) - Савет за штампу донео је одлуку по којој је дневни лист Политика прекршио Кодекс новинара Србије објављивањем текста Ђорђа Мартића "Ћурувија, Рачак и Гордић", као и необјављивањем реаговања на њега.

Детаљније >

(Извор: Пиштаљка) - Дневни лист Политика је текстом „У пословима са Енергопројектом Србија оштећена за више од 5,2 милиона евра“ објављеним 18. марта ове године и необјављивањем одговора прекршила Кодекс новинара Србије, одлучила је Комисија за жалбе Савета за штампу, независног саморегулаторног тела које процењује да ли се штампани и онлајн медији придржавају етичког кодекса новинара.

Детаљније >

(Извор: Media&Reform) - Скандалозненезапамћенеспектакуларне и нећете-веровати вести, део су свакодневних насловница, које извештавају о монструмималажовимакриминалцима, и то уз мноштво језивих детаља и сведочења анонимних, поузданих, извора. Правила да треба чути и другу страну, поштовати приватност особа о којима се извештава, не објављивати неосноване оптужбе и клевете, често остају заборављена у уџбеницима новинарске етике.

Детаљније >

(Извор: Н1) - Годишњи извештај Савета за штампу показује да је у 2016. години осам дневних листова прекршило Кодекс новинара у 5.477 текстова, што је чак 2.000 кршења више него што је био случај у 2015. Нема података за електронске и онлајн медије.

Детаљније >

(Извор: Цензоловка) - Право на приватност је једно од основних људских права које се свакодневно крши у домаћим медијима, а посебно у таблоидној штампи. На мети медија је не само приватност познатих личности већ и анонимних грађана. Шта подразумева право на приватност и на који начин га медији крше? У којим ситуацијама познате личности имају сужено право на приватност? Коме грађани могу да се обрате када медији угрозе њихову приватност? У емисији „Право на медије” говоре: Даница Максимовић, Тамара Скроза, Родољуб Шабић, Игор Божић, Милан Рашевић, Игор Јурић, Петар Јеремић, Круна Савовић, Стојан Марковић, Мирослав Јанковић.

Детаљније >

(Извор: Инсајдер) - Бројне локалне самоуправе већ су расписале конкурсе за суфинансирање медијских садржаја од јавног значаја. Постоји реална могућност да трећу годину за редом грађани финансирају и медије који су, према одлукама Савета за штампу, износили неистине или извештавањем кршили права истих тих грађана. Одлуке Савета за штампу који констатује све већи број кршења новинарског кодекса нису обавезујуће за комисије које одлучују о томе који медији ће на конкурсима добити новац из буџета.

Детаљније >

(Извор: Цензоловка) - Лажима, кршењем претпоставке невиности, објављивањем идентитета жртава, представљањем нагађања као да су чињенице, објављивањем детаља из истраге, српска дневна штампа је од марта до децембра 2016. године прекршила Етички кодекс 5.477 пута. Апсолутни шампиони неетичности, са 3.628 прекршаја, јесу Српски телеграф, Информер и Курир, показује мониторинг Савета за штампу.

Детаљније >

(Извор: Данас) - Дневни листови Данас и Политика најмање су кршили Кодекс новинара Србије у 2016. години, закључено је у истраживању Савета за штампу.

Детаљније >

(Извор: Н1/Бета) - Из године у годину новинарски Кодекс крши се све више, показао је мониторинг Савета за штампу који је у протеклих 10 месеци пратио извештавање осам дневних листова са националном покривеношћу. Штампа је у 2016. увећала број прекршаја за 50 одсто.

Детаљније >