Прес

(Извор: Н1) - Новинарка недељника “Време” Јована Глигоријевић оценила је у Новом дану ТВ Н1 да актуелна власт у Србији негује таблоиде, што показује и недавни пример конкурса града Београда за суфинансирање медијских садржаја, на којем је 15 милиона динара из градског буџета додељено таблоидима.

Детаљније >

(Извор: Данас) - Иако је Конкурс Града Београда за суфинансирање медијских садржаја, како се у њему наводи, расписан са идејом да подржи јавно информисање и допринесе "истинитом, непристрасном, правовременом и потпуном информисању свих грађана Београда", ...

Детаљније >

(Извор: Данас/ФоНет) - Геј лезбејски инфо центар поднео је притужбу Поверенику за заштиту равноправности против Секретаријата за информисање Града Београд због дискриминације ЛГБТ популације, каже се у данашњем саопштењу.

Детаљније >

(Извор: Данас) - Поједини медији у Србији намерно крше Кодекс новинара Србије, односно знају да нешто није у складу са етичким и професионалним стандардима али ипак објаве јер им служи некој сврси.

Детаљније >

(Извор: Данас/ФоНет) - Комисија за жалбе Савету за штампу, од почетка године до краја августа, разматрала је 43 жалбе, поводом кршења Кодекса новинара, и само у три случаја утврдила да Кодекс није прекршен, изјавила је данас генерална секретарка Савета Гордана Новаковић.

Детаљније >

(Извор: Данас) - Савет за штампу донео је одлуку по којој је дневни лист Политика прекршио Кодекс новинара Србије објављивањем текста Ђорђа Мартића "Ћурувија, Рачак и Гордић", као и необјављивањем реаговања на њега.

Детаљније >

(Извор: Пиштаљка) - Дневни лист Политика је текстом „У пословима са Енергопројектом Србија оштећена за више од 5,2 милиона евра“ објављеним 18. марта ове године и необјављивањем одговора прекршила Кодекс новинара Србије, одлучила је Комисија за жалбе Савета за штампу, независног саморегулаторног тела које процењује да ли се штампани и онлајн медији придржавају етичког кодекса новинара.

Детаљније >

(Извор: Media&Reform) - Скандалозненезапамћенеспектакуларне и нећете-веровати вести, део су свакодневних насловница, које извештавају о монструмималажовимакриминалцима, и то уз мноштво језивих детаља и сведочења анонимних, поузданих, извора. Правила да треба чути и другу страну, поштовати приватност особа о којима се извештава, не објављивати неосноване оптужбе и клевете, често остају заборављена у уџбеницима новинарске етике.

Детаљније >

(Извор: Н1) - Годишњи извештај Савета за штампу показује да је у 2016. години осам дневних листова прекршило Кодекс новинара у 5.477 текстова, што је чак 2.000 кршења више него што је био случај у 2015. Нема података за електронске и онлајн медије.

Детаљније >

(Извор: Цензоловка) - Право на приватност је једно од основних људских права које се свакодневно крши у домаћим медијима, а посебно у таблоидној штампи. На мети медија је не само приватност познатих личности већ и анонимних грађана. Шта подразумева право на приватност и на који начин га медији крше? У којим ситуацијама познате личности имају сужено право на приватност? Коме грађани могу да се обрате када медији угрозе њихову приватност? У емисији „Право на медије” говоре: Даница Максимовић, Тамара Скроза, Родољуб Шабић, Игор Божић, Милан Рашевић, Игор Јурић, Петар Јеремић, Круна Савовић, Стојан Марковић, Мирослав Јанковић.

Детаљније >