I Самир Тандир против портала Санџачке новине На основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Вишња Аранђеловић, Ивана Стјеља, Златко Чобовић, Љиљана Смајловић, Невена Кривокапић, Вукашин Обрадовић, Владо Мареш, Вера Дидановић, Драган Ђорђевић и Жељко Бодрожић, на седници одржаној 28.2.2019. године, једногласно, изриче


ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом “ИНСПЕКТОРИ ЧЕШЉАЈУ ХАЛАЛ ЛИЦЕНЦЕ У ПРИЈЕПОЉУ: Општинске паре добијали они у чијим локалима се точи алкохол”, објављеним 9,фебруара 2019. године портал „Санџачке новине”  прекршио је тачке 1, 2 и 5 Одељка И  (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да тачно, објективно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије, да прави јасну разлику између чињеница које преноси, коментара, претпоставки и нагађања, као и одредбу по којој су са новинарством неспојиви објављивање неоснованих оптужби, клевета и гласина.

Одлука Комисије биће објављена на сајту Савета за штампу (www.savetzastampu.rs) и доступна јавности.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

 

Самир Тандир, Директор Аганције за сертифицирање халал квалитета поднео је жалбу Савету за штампу, наводећи да је портал “Санџачке новине”, објављивањем преузетог текста, “тенденциозно жели да угрозити кредибилитет Агенције и мој лични углед,  јер све написано је апсолутна неистина и плод маште аутора или наручиоца овог текста. Предмет сертификације је припремање и послуживање хране, а не било које пиће, посебно не алкохол”, навео је он. Додао је и да се текстом, који садржи и фотографије које су део његове привате архиве,

вређа и његов лични и професионални кредибилитет као и компанија на чијем је челу.

 

У одговору на жалбу, Неџад Смаилагић, веб уредник, навео је да је текст преузет из другог медија (ПП портала), те да подносиоцу жалбе може да понуди једино да уклони фотографије са портала и својих страна на друштвеним мрежама, док деманти преба да пошаље медију са којег је текст преузет.

 

Подносилац жалбе оваквим одговором није био задовољан, јер то, како је објаснио, не би умањило штету која му је већ нанета.

 

Комисија за жалбе је још једном указала на то да су, по Кодексу новинара Србије, медији одговорни за све што објављују, без обзира да ли је реч о садржају који је настао у тој редакцији или је преузет из другог медија и да, пре објављивања, морају да провере тачност преузетих информација. Ово укључује и агенцијске вести, као што је јасно наведено у смерницама у тачки 2 Поглавља Истинитост извештавања. Због тога, Комисија ни овога пута није могла да прихвати одговор уредника да не сноси одговорност за текстове преузете из других медија.

 

Осим тога, у овом случају, је очигледно да изворни текст није само пренет, већ је дорађен у редакцији портала “Санџачке новине”, укључујући и сасвим другачију опрему текста. Оваквим преношењем текста из другог медија, где није јасно који делови текста су преузети, а који дописани, портал је довео у заблуду своје читаоце да је само преузео нешто што је други медиј објавио, иако то није тачно.

 

Због свега тога, Комисија је једногласно одлучила да “Санџачким новинама” изрекне јавну опомену.

 

Београд, 28.2.2019.                                                                                       
Председавајући
Стојан Марковић                                         

 

Комплетан жалбени поступак
Записник са седнице