Др Љиљана Ђорђевић против портала инфоврањске.рс На основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Ивана Стјеља, Невена Кривокапић, Владо Мареш, Златко Чобовић, Љиљана Смајловић, Вера Дидановић, Драган Ђорђевић, Вукашин Обрадовић, Вишња Аранђеловић и Жељко Бодорожић, на седници одржаној 28.2. 2019. године, није успела да усагласи одлуку да ли је портал “Инфоврањске.рс”, објављивањем серије текстова од 16.до 30. јануара 2019. године, прекршио одредбе Кодекса новинара Србије. „За“ одлуку да је Кодекс прекршен гласало је седам чланова Комисије, „против“ су била три члана, док је један члан Комисија био „уздржан“, па за одлуку није било потребне већине од осам гласова.

 

 

                                                        ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

 

Др Љиљана Ђорђевић, директорка Високе школе примењених струковних студија у Врању, поднела је жалбу због осам текстова објављених од 16. до 30. јануара 2019. године, као и због начина на који објављен деманти руководства школе и Синдиката „Независност“, односно како је редакција одговорила на деманти. Она је, између осталог, истакла да су спорним текстовима објављене нетачне информације на основу којих су читаоци формирали погрешан утисак, а њој су повређени част, углед и достојанство. Новинари, како је навела, нису тачно, објективно и потпуно извештавали о догађајима, измењен је смисао и конктест у који су чињенице стављене, нису приступили послу са дужном професионалном пажњом, већ су слепо веровали својим изворима, прећуткивали су чињеница које су могле битно да утичу на став јавности. Такође, нису консултовали више извора, а једини пут када су пре објављивања текста послали питања школи, нису објавили те одговоре. Уз све то, нису поштовали ни приватност, достојанство и интегритет људи о којима су писали, а њу су лично увредили називајући је “жутом”.

У одговору на жалбу  Саша Стојковић, главни и одговорни уредник портала „Инфоврањске.рс“, навео је да потпуно одбацује тврдње директорке и да стоји иза свега што је објављено, те да ниједно слово није написано против потписнице жалбе, ни намерно ни ненамерно, са циљем да увреди и омаловажи, него је она само део писања јер је директорка школе,  у којој се деценијама дешавају злоупотребе које воде ка затварању те установе. „Што се тиче контактирања, одговор важи за све наводе - са редакцијом инфоврањских.рс нико не жели да контактира, јер смо ми једини медиј који није под контролом власти. Можда ово није потпуно по Кодексу, али, молим Савет да разуме наш положај - ми једини не извештавамо да љубичице најављују пролеће“, истакао је, између осталог, Стојковић.

Чланови Комисије оценили су да, по свему судећи, о дешавањима у школи треба да се пише, јер је извесно да постоји интерес јавности да зна да ли је и због чега школа пред затварањем. Међутим, по мишљењу већине чланова Комисије, тема није добро обрађена, а новинарски стандарди нису поштовани у потпуности. То се, пре свега односи на изворе, који су, по правилу, анонимни, а да се у текстовима њихове тврдње ничим другим не поткрепљују. Такође, у текстовима нема „друге стране“, а посебан проблем је текст у којем нису објављени одговори који су затражени и добијени од школе.

Део чланова Комисије сматрао је, међутим, да Кодекс није прекршен, да је портал објавио деманти који им је достављен, те да је тиме пружена могућност другој страни да одговори на све тврдње из текстова.

Како је за одлуку да је прекршен Кодекс гласало седам чланова Комисије, није било прописане већине  од осам гласова, одлука није донета.

 

 

Београд, 28.2.2019.                                                                                       
Председавајући
Стојан Марковић

Комплетан жалбени поступак
Записник са седнице