Небојша Јовановић против портала Глас западне Србије На основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Вишња Аранђеловић, Ивана Стјеља, Златко Чобовић, Зорица Вишњић, Љиљана Смајловић, Невена Кривокапић, Вукашин Обрадовић, Владо Мареш, Вера Дидановић и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 31.1.2019. године, већином гласова изриче


ЈАВНУ ОПОМЕНУ

 

Текстом “Ови новинари су пратили Инстаграм малолетног детета”, објављеним 3. јануара 2019. године и коментарима испод текста, портал „Глас западне Србије“ 

1.прекршио је тачке 1, 2 и 5 Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да прави јасну разлику између чињеница које преноси, коментара, претпоставки и нагађања, као и одредбу по којој су са новинарством неспојиви изношење неоснованих оптужби, клевета и гласина.

2. прекршио је и тачке 1 и 3 Одељка V (Новинарска пажња), по којима је новинар дужан да приступа послу са дужном професионалном пажњом, а прећуткивање чињеница које могу битно да утичу на став јавности о неком догађају једнако је њиховом намерном искривљивању или изношењу лажи,

Komisija je odlučila da nisu prekršene tačka 3 Odeljka IV (pretpostavka nevinosti) i tačka 1 Odeljka VII (Poštovanje privatnosti) na koje se podnosilac žalbe takođe žalio.

Одлука Комисије биће објављена на сајту Савета за штампу (www.savetzastampu.rs) i доступна јавности.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

 

 

Небојша Јовановић поднео је жалбу Савету за штампу тврдећи да је спормим текстом и увредљивим коментарима читалаца прекршено више тачака Кодекса новинара Србије из поглавља: Истинитост извештавања, Одговорност новинара, Новинарска пажња и Поштовање приватности. “Текст на који подносим жалбу објављен је на порталу ГЗС као одбрана лика и дела градоначелника Чачка, чиме се у последње време активно бави власник портала ГЗС, и реакција на текст  ‘Градоначелник на одмору у Швајцарској’, који је објавио портал ОзонПресс  У том тексту објављена је и фотографија за коју ГЗС тврди да потиче са Инстаграм налога малолетног сина градоначелника Чачка. Чињеница је, међутим, да фотографија потиче са Инстаграм налога старијег сина градоначелника, који је пунолетан, што смо и објавили у наредном тексту ‘Лажи и обмане сниматеља за свадбе и сахране’. Осим што сам оптужен да са колегом Марковићем ‘ширим мржњу јер никада ниједан леп текст нисам објавио’ , затим да ‘нападам децу и да је питања дана када ћу поново напасти неко дете’, аутор текста на ГЗС закључује и ‘да то није ствар професије већ  да многи сматрају да је у питању озбиљан поремећај личности’”, иситче се, између осталог, у жалби.

 

У одговору на жалбу Гвозден Николић, главни и одговорни уредник “Гласа западне Србије” исткао је да, без обзира да ли је дете малолетно или не,  није пристојно, нити нормално, пратити туђу децу па чак и њихове профиле. “Није нормално користити такве ствари у обрачуну са било ким макар то била и јавна личност”, истако је и додао да тај портал “рекетира” градоначелника“. Николић је затим члановима Комисије поручио: “Јасно је да је Комисија инструментализовна, и да ће изрећи кршење Кодекса, исто као што неће изрећи кршење у случају када је поменути медији назвао 5 новинарки ГЗС  курвама. Радујем се што ће те право лице и двоструке аршине показати на истој седници. Али то све говори о Вашој саморегулацији, и све то биће  надам се веома брзо доказ због чега не треба да постојите у таквој  форми”

Већина чланова Комисије за жалбе оценила је да је Кодекс новинара прекршен грубом заменом теза и манипулацијом, будући да је Јовановић у тексту оптужен за праћење налога малолетног детета, на начин који представља инсинуацију да је реч о нечему недозвољеном, неморалном и ненормалном. У спорном тексту је потпуно избегнут контекст, тачније објашњење да је “ОзонПрес” односно Јовановић објавио текст о томе да је градоначелник Чачка боравио у скупом хотелу у Базелу, што је, по свему судећи “откривено” по фотографијама на Инстаграм профилу члана његове породице. У том случају постојао је несумњив јавни интерес да се та информација објави, а до ње новинар није дошао ни на какав незакони или морално проблематилан начин, јер је реч о отвореном Инстаграм профилу, при чему нису објављене фотографије деце, односно породице. Јовановић је, међутим, изоставлљањем информација које могу битно да утичу на став читалаца, представљен као “ненормалан”, јер прогања децу. Такође, Кодекс је прекршен и бројним коментарима који садрже неосноване оптужбе и увреде, а које је редакција објавила упркос својим правилима,

Комисија за жалбе оцењује као недопустив и начин на који је редакција “Гласа западне Србије” одговорила на жалбу. Уместо да објасни чиме се руководио када је објавио спорни текст, уредник портала врши притисак на чланове Комисије да донесу две одлуке које су у његовом интересу и отворено им прети у случају да одлуче другачије.  Чланови Комисије сматрају да редакције не смеју да комуницирају на овакав начин ни са ким, а посебно не да на овако груб начин злоупотребљавају право да одговоре на жалбу. Ни жалбе, када их шаљу редакције, ни одговори на жалбе не смеју да својим садржајем крше одредбу Кодекса која се односи на поштовање етике и културе јавне речи, јер су јавно доступне на сајту Савета за штампу.

Због свега тога, Комисија је са девет гласова „за“ и једним „против“ одлучила да је прекршен Кодекс новинара Србије и изрекла јавну опомену.

Београд, 31.1.2019.                                                                             Председавајућа

                                                                                                             Вишња Аранђеловић                                              

 

Комплетан жалбени поступак
Записник са седнице