Асмир Бихорац против портала Санџачке Новине На основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Ивана Стјеља, Златко Чобовић, Стојан Марковић, Љиљана Смајловић, Невена Кривокапић, Вукашин Обрадовић, Владо Мареш, Вера Дидановић, Драган Ђорђевић, Жељко Бодрожић и Вишња Аранђеловић, на седници одржаној 27.12.2018. године, једногласно изриче


ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом “Други пишу: Шта се десило са директором Вакуфске дирекције и блиским сарадником Муамера Зукорлића“, објављеним 28. октобра 2018. године, портал „Санџачке новине“  прекршио је тачке 2, 4  и 5 Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да прави јасну разлику између чињеница које преноси, коментара, претпоставки и нагађања, да, кад је то неопходно, консултује што више извора и да им омогући да изнесу свој став, као и одредбу по којој је са новинарством неспојиво изношење неоснованих оптужби, клевета и гласина.

Текстовима „Санџачка дијаспора реагује: Зукорлићеви послушници нису цела дијаспора“ и „Коментар дана / Феномен писама подршке Зукорлићу: Како неписмени људи пишу граматички усправна писма“, објављеним 30. новембра 2018. године, портал није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.  

Одлука Комисије биће објављена на сајту Савета за штампу (www.savetzastampu.rs) и доступна јавности.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

 

Асмир Бихорац поднео је жалбу Савету за штампу верујући да је портал објавио лажне информације са циљем да га дискредитује у јавности и да му нанесе штету због политичког ангажовања. Навео је да је неистина да имао аферу са певачицом и да је дошао у сукоб са њеним мужем, те да му је тим текстом нанета штета, јер су, између остаалог, поремећени односи у његовој породици. У друга два текста називан је, како се истиче у жалби, погрдним именима и означен као неписмен. Због тога сматра да су прекршена поглавља Истинитост извештавања, Незвисност од притиска, Одговорност новинара, Новинарска пажња и Однос према изворима информисања Кодекса новинара Србије.

Редакција „Санџачких новина” није одговорила на жалбу.

Комисија за жалбе је оценила да у тексту “Други пишу: Шта се десило са директором Вакуфске дирекције и блиским сарадником Муамера Зукорлића“ нису наведени никакви извори објављених информација, већ се медиј позива на то „да круже приче по пазарској чаршији“, ни не покушавајући да било шта од тога о чему „чаршија прича“ провери. Тиме су прекршене одредбе Кодекса које се односе на обавезу новинара да консултује што више извора, али и одредбе које прописују да  новинар мора да прави јасну разлику између чињеница, претпоставки и нагађања, као и да не сме да објављује неосноване оптужбе, клевете и гласине.

Кад је реч о друга два текста на која се Бихорац жалио, Комисија је закључила да Кодекс новинара није прекршен, јер је у спорним текстовима изнето мишљење, односно вредносни судови, а не чињенице. Аутори текста, односно коментара који су у тексту цитирани, имају право да саопште своје мишљење, а по оцени чланова Комисије, у овом случају оно не прелази границе дозвољене слободе говора.

 

Београд, 27.12.2018.                                                                                                                                                               

Председавајућа
Ивана Стјеља