Владимир Гајић против дневног листа АлоНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Ивана Стјеља, Златко Чобовић, Стојан Марковић, Љиљана Смајловић, Невена Кривокапић, Вукашин Обрадовић, Владо Мареш, Вера Дидановић, Драган Ђорђевић, Жељко Бодрожић и Вишња Аранђеловић, на седници одржаној 29.11.2018. године, једногласно доноси


ОДЛУКУ

Текстом „Вуков главни човек хапшен због черупања Генекса“, објављеним 17. октобра 2018. године, дневни лист „Ало“

1. прекршио је тачке 1, 2, 4  и 5 Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да тачно, објективно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије, да прави јасну разлику између чињеница које преноси, коментара, претпоставки и нагађања, да, кад је то неопходно, консултује што више извора и да им омогући а изнесу свој став, као и да су са новинарством неспојиви објављивање неоснованих оптужби, клевета и гласина,

2. прекршио је и тачку 3 Одељка V (Новинарска пажња), по којој је прећуткивање чињеница које могу битно да утичу на став јавности о неком догађају једнако њиховом намерном искривљивању или изношењу лажи.

Налаже се дневном листу „Ало“ да ову одлуку објави у року од пет дана од дана достављања одлуке.   


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Адвокат Владимира Гајића поднео је жалбу верујући да су спорним текстом прекршене одредбе из поглавља Истинитост извештавања, Одговорност новинара и Новинарска пажња и то тиме што, између осталог, „нису наведене било какве чињенице које би, евентуално, поткрепиле објављене неистините, непотпуне, нетачно пренете и деформисане информације“. У жалби је наведено да је Владимир Гајић, иако га је суд ослободио свих оптужби, у тексту представљен као неко ко је оштетио „Генекс“ и бужет Републике Србије. Новинари листа „Ало“ нису, истиче се, ни покушали да га контактирају, а адвокат је оценио и да је реч о очигледној намери да се Гајић дискредитује, јер се оно што говори не допада одређеним политичким круговима.

Редакција листа„Ало“ није одговорила на жалбу.

Комисија за жалбе је закључила да се у тексту износе озбиљне оптужбе на рачун више људи, за које новинар не нуди никакве доказе. Напротив, упркос томе што је Гајић судским решењем ослобођен оптужби још пре осам година, у тексту се та чињеница прикрива, а читаоцу се недвосмислено сугерише да је „черупао Генекс“, да је „олакшао буџет“ за више од 60 милиона динара, а да је поступак прекинут јер је тужилац, вероватно, корумпиран. Овим су прекршене одредбе Кодекса које се односе на обавезу новинара да истинито и објективно извештава, да прави јасну разлику између чињеница, претпоставки и нагађања, као и да не сме да износи неосноване оптужбе. Такође, новинар није пружио прилику ни Гајићу ни другим људима које у тексту оптужује да било шта одговоре, чиме је прекршена и одредба о обавези консултовања више извора. Осим тога, прикривена је информација да је Гајић ослобођен оптужби, већ се стиче утисак да је случај “заташкан“. По мишљењу чланова Комисије, у овом случају реч је о намерном кршењу Кодекса новинара у политичке сврхе, како би се дискредитовале особе које заступају политичке ставове са којима се редакција не слаже.

Београд, 29.11.2018.

Председавајућа
Ивана Стјеља

Комплетан жалбени поступак
Записник са седнице