Усаме Зукорлић против портала Санџачке новинеНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Ивана Стјеља, Златко Чобовић, Стојан Марковић, Љиљана Смајловић, Невена Кривокапић, Вукашин Обрадовић, Владо Мареш, Вера Дидановић, Драган Ђорђевић, Жељко Бодрожић и Вишња Аранђеловић, на седници одржаној 29.11.2018. године, једногласно изриче


ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом “Зукорлићево помирење: Лидер СПП-а покушао изазвати крвопролиће у Скупштини Града“, објављеним 15. октобра 2018. године, портал „Санџачке новине“  прекршио је тачке 1, 2  и 4 Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да тачно, објективно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држечи се основних стандарда новинарске професије, да прави јасну разлику између чињеница које преноси, коментара, претпоставки и нагађања, као и да, кад је то неопходно, консултује што више извора и да им омогући а изнесу свој став.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Усаме Зукорлић поднео је жалбу, јер је у спорном тексту означен као неко ко је предводио активисте Странке правде и помирења и запослене у Исламској заједници у Србији који су на седницу Скупштине Града Новог Пазара, како је наведено у тексту, „организовано доведени са очигледним намером да се изазову инциденти и крвопролиће“. Зукорлић, иначе син лидера СПП-а, навео је у жалби да је на седницу дошао као новинар, те да уопште није учествовао у инциденту у градској скупштини, што се види и на видео преносу на Фејсбуку, за који је доставио линк. Истакао је да је вест објављена са циљем да се представи као легитимна мета за линч, јер је објављена и његова фотографија са скупа. Затражио је да редакција уклони спорни текст и да се јавно извини.

Редакција „Санџачких новина није одговорила на жалбу.

Комисија за жалбе је закључила да је реч о очигледном кршењу Кодекса у политичке сврхе, са циљем да се за инцидент оптужи не само Усаме Зукорлић, него и његов отац, Муамер, лидер Станке правде и помирења, што је потпуно јасно већ из наслова текста.  Портал, иначе, не нуди никакве доказе, нити наводи било који извор, ни за тврдње да је Усаме Зукорлић предводио активисте СПП-а са идејом да изазове „крвопролиће“ у Скупштини Новог Пазара, нити да је уопште одговоран за инцидент у градском парламенту. О самом догађају у спорном тексту, такође, нема готово никаквих информација, ни објашњења - ни зашто су грађани дошли да седницу, чиме су било незадовољни, нити како је до инцидента дошло, осим што се тврди да је „предводник“ Зукорлић и да је циљ био да дође до „братоубилаштва“. По мишљењу чланова Комисије, тиме су прекршене одредбе Кодекса које новинаре обавезују на истинито и објективно инфомисање, као и на то праве јасну разлику између чињеница, претпоставки и нагађања. Комисија је оценила да је у оквиру ове тачке Кодекса прекршена и смерница, по којој је са новинарском професијом непихватљиво залагање за једну политичку опцију. Такође, прекршена је и одредба о обавези новинара да консултује више извора и омогући им да изнесу свој став, јер редакција није ни покушала да добије било какву изјаву од Зукорлића, нити било кога другог од, наводно, организовано доведених активиста СПП-а.

Комисија није прихватила захтев подносиоца жалбе да наложи редакцији уклони текст и да му се јавно извини, јер то није у њеној надлежности. Комисија може да наложи само објављивање својих одлука медијима који су прихватили пуну надлежност Савета за штампу.

Београд, 29.11.2018.

Председавајућа
Ивана Стјеља

Комплетан жалбени поступак
Записник са седнице