Усаме Зукорлић против портала Санџак ХаберНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Ивана Стјеља, Златко Чобовић, Стојан Марковић, Љиљана Смајловић, Невена Кривокапић, Вукашин Обрадовић, Владо Мареш, Вера Дидановић, Драган Ђорђевић, Жељко Бодрожић и Вишња Аранђеловић, на седници одржаној 29.11.2018. године, једногласно изриче


ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом „Зукорлић покушао изазвати крвопролиће у Скупштини града! Муамеров син, Усаме Зуколић, изазивач конфликта, у крупном кадру на фотографији!“,  објављеним 15. октобра 2018. године, портал „Санџак хабер“ прекршио је тачке 1, 2  и 4 Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да тачно, објективно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије, да прави јасну разлику између чињеница које преноси, коментара, претпоставки и нагађања, као и да, кад је то неопходно, консултује што више извора и да им омогући а изнесу свој став.    


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Усаме Зукорлић поднео је жалбу јер је у спорном тексту означен као неко ко је предводио активисте Странке правде и помирења и запослене у Исламској заједници у Србији, који су на седницу Скупштине Града Новог Пазара, како је наведено у тексту, „организовано доведени са очигледним намером да се изазову инциденти и крвопролиће“. Зукорлић, син лидера СПП-а, навео је у жалби да је на седницу дошао као новинар, те да уопште није учествовао у инциденту у градској скупштини, што се види и на видео преносу на Фејсбуку, за који је доставио линк. Истакао је да је вест објављена са циљем да се он представи као легитимна мета за линч, јер је објављена и његова фотографија са скупа. Затражио је да редакција уклони спорни текст и да се јавно извини.

Редакција портала „Санџак хабер“ није одговорила на жалбу.

Комисија за жалбе је закључила да је реч о очигледном кршењу Кодекса у политичке сврхе, са циљем да се за инцидент оптужи не само Усаме Зукорлић, него и његов отац, Муамер, лидер Станке правде и помирења, што је потпуно јасно већ из наслова текста.  Портал је пренео текст са портала „Санџачке новине“, што га не ослобађа одговорности за објављени садржај, будући да је, по Кодексу новинара, сваки медиј одговоран за оно што објављује, без обзира на то да ли је текст настао у тој редакцији или је преузет из другог извора.

У тексту се нуде никакви докази, нити се наводи било који извор ни за тврдње да је Усаме Зукорлић предводио активисте СПП-а са идејом да изазове „крвопролиће“ у Скупштини Новог Пазара, нити да је уопште одговоран за инцидент у градском парламенту. О самом догађају у спорном тексту такође нема готово никаквих информација, ни објашњења - ни зашто су грађани дошли да седницу, чиме су били незадовољни, нити како је до инцидента дошло, осим што се тврди да је „предводник“ Зукорлић и да је циљ био да дође до „братоубилаштва“. По мишљењу чланова Комисије, тиме су прекршене одредбе Кодекса које новинаре обавезују на истинито и објективно инфомисање и на то да праве јасну разлику између чињеница претпоставки и нагађања. Комисија је оценила да је у оквиру ове тачке Кодекса прекршена и смерница, по којој је са новинарском професијом непихватљиво залагање за једну политичку опцију. Такође, прекршена је и одредба о обавези новинара да консултује више извора и омогући им да изнесу свој став, јер редакција није ни покушала да добије било какву изјаву од Зукорлића, нити било кога од наводно организовано доведених активиста СПП-а.

Комисија није прихватила захтев подносиоца жалбе да наложи редакцији да уклони текст и да му се јавно извини, јер то није у њеној надлежности. Комисија може да наложи само објављивање својих одлука медијима који су прихватили пуну надлежност Савета за штампу.

Београд, 29.11.2018.

Председавајућа
Ивана Стјеља

Комплетан жалбени поступак
Записник са седнице