Геј лезбејски инфо центар против агенције ТанјугНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Ивана Стјеља, Стојан Марковић, Владо Мареш, Вера Дидановић, Љиљана Смајловић, Златко Чобовић, Петар Јеремић, Драган Ђорђевић, Вукашин Обрадовић и Драга Божиновић, на седници одржаној 30.8.2018. године, једногласно доноси


ОДЛУКУ

Текстом “Амфилохије: Новац од верника не износи се у Србију”, објављеним 5. августа 2018. године, новинска агенција “Танјуг” није прекршила одредбе Кодекса новинара Србије.        


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Геј лезбејски инфо центар поднео је жалбу јер је “агенција “Танјуг” пренела и дистрибуирала другим медјима изјаву митрополита СПЦ Амфилохија Радовића која дискриминише ЛГБТ популацију, а да се агенција није оградила од такве изјаве, нити је ставила у контекст да вређа и дискриминише припаднике ЛГБТ популације”. Подносилац жалбе сматрао је да је преношењем такве изјаве “Танјуг” прекршио Кодекс новинара Србије у тачкама које се односе на обавезу уредника и новинара да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања, да не смеју слепо да верују извору информација, као и у тачкама које забрањују дискриминацију.

Адвокати “Танјуга” Данило Драговић и Немања Алексић навели су, у одговору на жалбу, најпре да подносилац жалбе Предграг Аздејковић није овлашћен за подношење жалбе јер није поменут у спорном тексту ни на једном месту, те да би зато Комисија требало да је одбаци као неуредну. Кад је реч о самом тексту на који се жалио, адвокати су истакли да је у питању верно пренета изјава, те да су медији и Кодексом и Законом о јавном информисању и медијима обавезани да туђе изјаве преносе веродостојно и аутентично, јер, у противном, постоји опасност од цензуре и аутоцензуре. Такође, у одговору на жалбу је оцењено да нису прекршене одредбе које се односе на истинитост извештавања, пошто се у спорном делу текста не износе чињенице већ мишљење, а вредносни судови не могу бити ни истинити ни лажни , као и да пренета изјава митрополита Радовића не предстваља ставове “Танјуга”.

Комисија није прихватила захтев да жалбу одбаци, јер је подносилац жалбе представник оранизације која се бави заштитом права ЛГБТ особа. Како се спорна изјава односи на групу људи, тачније на све ЛГБТ особе, жалба испуњава услов из члана 3 Пословника о раду Комисије за жалбе, по којем такву жалбу може поднети организација за заштиту људских права.

Кад је реч о садржају текста, чланови Комисије су закључили да је “Танјуг” поступио у складу са правилима агенцијског новинарства, јер је веродостојно пренета изјава високог црквеног званичника, која јесте од значаја за јавност. У агенцијском извештају, по оцени Комисије, нема простора да се медиј “огради” од сваког става или суда са којим новинар или уредник нису сагласни, па се ни овога пута то није могло очекивати. Комисија сматра да постоји интерес јавности да зна какви су ставови представника Српске православне цркве о разним питањима, па и какав је њихов однос према ЛГБТ особама, што никако не значи да је редакција која то објави сагласна са тим мишљењем. Након изрицања и објављивања оваквих спорних ставова, они о којима су изречени, требало би да од медија затраже да објаве њихово реаговање на проблематичне изјаве, што подносилац жалбе није учинио.

Београд, 30.8.2018.

Председавајућа
Ивана Стјеља


Комплетан жалбени поступак
Записник са седнице