Геј лезбејски инфо центар против агенције БетаНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Ивана Стјеља, Стојан Марковић, Вера Дидановић, Љиљана Смајловић, Петар Јеремић, Златко Чобовић, Драган Ђорђевић и Драга Божиновић, на седници одржаној 30.8.2018. године, једногласно доноси


ОДЛУКУ

Текстом “Митрополит Амфилохије: СПЦ не износи новац верника из Црне Горе у Србију”, објављеним 5. августа 2018. године, новинска агенција “Бета” није прекршила одредбе Кодекса новинара Србије.       


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Геј лезбејски инфо центар поднео је жалбу јер је агенција „Бета”  “пренела и дистрибуирала другим медјима изјаву митрополита СПЦ Амфилохија Радовића која дискриминише ЛГБТ популацију, а да се агенција није оградила од такве изјаве, нити је ставила у контекст да вређа и дискриминише припаднике ЛГБТ популације”. Подносилац жалбе сматрао је да је преношењем такве изјаве агенција прекршила Кодекс новинара Србије у тачкама које се односе на обавезу уредника и новинара да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања, да не смеју слепо да верују извору информација, као и у тачкама које забрањују дискриминацију.

У одговору на жалбу Драган Јањић, главни и одговорни уредник “Бете”, навео је да је агенција поштовала уобичајене стандарде који важе у агенцијским извештавању и у новинарској професији, те да је у тексту јасно наглашено да је реч о ставу црквеног великодостојника и да нема простора за закључак да агенција дели такав став. “Није уобичајено да новинске агенције у оваквим и сличним приликама, односно у дневном извештавању, полемишу у извештајима са државним функционерима, црквеним великодостојницима или представницима неке друге организације или институције. Став СПЦ о различитим питањима је, хтели ми то или не, од ширег значаја и са тог становишта смо одлучили да пренесемо изјаву Амфилохија Радовића“, истиче се, између осталог, у одговору на жалбу. Јањић је нагласио и да “Бета” никада није омаловажавала или гурала у други план права мањинских група, већ напротив, исцрпно извештава о тој важној теми, а велику пажњу посвећује и ЛГБТ популацији. Он је подсетио и да је подносилац жалбе могао да се, по објављивању спорног текста, обрати агенцији, која је могла да пренесе и његов став о Амфилохијевој изјави.

Чланови Комисије за жалбе закључили су да је “Бета” поступила у складу са правилима агенцијског новинарства, јер је дословно пренела изјаву високог црквеног званичника, која јесте од значаја за јавност. У агенцијском извештају, по оцени Комисије, нема простора да се медиј “огради” од сваког става или суда са којим новинар или уредник нису сагласни, па се ни овога пута то није могло очекивати. Комисија сматра да постоји интерес јавности да зна какви су ставови представника Српске православне цркве о разним питањима, па и какав је њихов однос према ЛГБТ особама, што никако не значи да је редакција која то преноси сагласна са тим мишљењем. Након изрицања и објављивања оваквих спорних ставова, они о којима су изречени, требало би да од медија затраже да објаве њихово реаговање на проблематичне изјаве, што подносилац жалбе није учинио.

Београд, 30.8.2018.

Председавајућа
Ивана Стјеља


Комплетан жалбени поступак
Записник са седнице