Геј лезбејски инфо центар против дневног листа ДанасНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Ивана Стјеља, Стојан Марковић, Владо Мареш, Вера Дидановић, Љиљана Смајловић, Златко Чобовић, Петар Јеремић, Драган Ђорђевић, Вукашин Обрадовић и Драга Божиновић, на седници одржаној 30.8.2018. године, једногласно доноси


ОДЛУКУ

Текстом “Амфилохије: Не износимо паре у Србију”, објављеним 5. августа 2018. године у онлајн издању, дневни лист “Данас” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.    


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Геј лезбејски инфо центар поднео је жалбу Савету јер је лист “Данас” у онлајн издању објавио изјаву митрополита СПЦ Амфилохија Радовића која дискриминише ЛГБТ популацију, а да се није оградио од такве изјаве, нити је она стављена у контекст да вређа и дискриминише припаднике ЛГБТ популације”. Подносилац жалбе сматрао је да је преношењем такве изјаве лист прекршио Кодекс новинара Србије у тачкама које се односе на обавезу уредника и новинара да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања, да не смеју слепо да верују извору информација, као и у тачкама које забрањују дискриминацију.

Бојан Цвејић, уредник онлајн издања листа “Данас” навео је у одговору на жалбу да је реч је о агенцијској вести коју су пренели на сајт, а која заправо представља туђе мишљење, односно изјаву одређене особе. “Слажемо се да је изјава спорна и  не слажемо са њом, те се оградјујемо од таквих ставова цитирањем оних који су тако несто изговорили”, навео је Цвејић и понудио подносиоцу жалбе да објави његово реаговање на Радовићеву изјаву.

 Чланови Комисије су закључили да је “Данас” поступио у складу са етичким правилима професије, јер је веродостојно пренета изјава високог црквеног званичника, која јесте од значаја за јавност. У свакодневном извештавању,  по оцени Комисије, нема простора да се медиј “огради” од сваког става или суда са којим новинар или уредник нису сагласни, нити има такву обавезу. Комисија сматра да постоји интерес јавности да зна какви су ставови представника Српске православне цркве о разним питањима, па и какав је њихов однос према ЛГБТ особама, што никако не значи да је редакција која то објави сагласна са тим мишљењем. Након изрицања и објављивања оваквих спорних ставова, они о којима су изречени, требало би да од медија затраже да објаве њихово реаговање на проблематичне изјаве, што подносилац жалбе није учинио, ни након што му је уредник то поднудио у одговору на жалбу.


Београд, 30.8.2018.

Председавајућа
Ивана Стјеља


Комплетан жалбени поступак
Записник са седнице