Жељко Веселиновић против портала РепубликаНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Ивана Стјеља, Стојан Марковић, Владо Мареш, Вера Дидановић, Петар Јеремић, Златко Чобовић, Драган Ђорђевић, Вукашин Обрадовић и Драга Божиновић, на седници одржаној 30.8.2018. године, једногласно доноси


ОДЛУКУ

Текстом “Ђиласови људи уз Карлеушу против Додика: Председник ‘Слоге’ Жељко Веселиновић се укључио у Твитер рат”, објављеним 11. маја 2018. године, портал “Република” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жељко Веселиновић, одборник у Скупштини Београда, поднео је жалбу Савету за штампу верујући да је “Република” прекршила одредбе Кодекса новинара Србије из поглавља  Одговорност новинара и Новинарска пажња, тиме што је објавила, по њему потпуно нетачно, да се “удружио са певачицом Јеленом Карлеушом у пљувању лидера РС Милорада Додика”. У жалби је навео да је портал објавио његов „лични твит“, којим је подржао певачицу, јер му је засметало како јој се Додик обратио, а новинарка је дала себи за право да суди да он „вређа Додика“. Такође, како је истакао, његово право на слободу изражавања медиј „уплиће“ у његов синдикални рад и функцију градског одборника који подржава Драгана Ђиласа, чиме се наноси штета и њему и Ђиласу. „Себе не сматрам јавном личношћу да бих био под лупом јавности, као и да мој лични налог на Твитеру треба да буде под опсервацијом медија“, истиче Веселиновић, између осталог, у жалби.

Редакција портала “Република” није одговорила на жалбу.

Чланови Комисије за жалбе оценили су да портал у овом случају није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије. Веселиновићев коментар верно је пренет, а ни у осталом делу тексту Комисија није пронашла ништа што би било нетачно или у супротности са другим професионалним стандардима. Комисија није сагласна са Веселиновићевом оценом да он није јавна личност, јер је, као градски одборник, јавни функционер коју мора да покаже већи степен толеранције у вези са информацијама које медији објављују о њему. Својим твитом Веселиновић се овога пута сам укључио у полемику између Јелене Карлеуше и Милорада Додика и тиме дао повод медијима да то коментаришу. Комисија не види ништа спорно у томе што је портал његов твит оценио увредљивим и што га је критиковао због тога. Веселиновић би, као носилац јавне функције, морао бити спреман да истрпи критику на исти начин на који и сам има право да критикује друге финкционере, у овом случају председника Републике Српске.

Комисија је зато оценила да „Република“ у овим случају није поступила супротно одредбама Кодекса новинара Србије.


Београд, 30.8.2018.

Председавајућа
Ивана Стјеља


Комплетан жалбени поступак
Записник са седнице