Глас западне Србије против портала ОзонпресНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Ивана Стјеља, Владо Мареш, Вера Дидановић, Златко Чобовић, Петар Јеремић, Драган Ђорђевић, Вукашин Обрадовић и Драга Божиновић, на седници одржаној 30.8.2018. године, једногласно доноси


ОДЛУКУ

Објављивањем фотографије уз текст “Ћаловић узео исписницу из СНС” 20. јула 2018. године, портал “Озонпрес” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.        


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Власник и директор продукције портала “Глас западне Србије” Гвозден Николић поднео је жалбу Савету за штампу због тога што је “Озонпрес”, како је навео, са његовог портала преузео и, без сагласности и навођена аутора, објавио фотографију Ивана Ћаловића, на коју ауторска права има “Глас западне Србије”. Тиме су прекршене одредбе Кодекса из поглавља Поштовање ауторства које обавезују медије да траже допуштење за објављивање садржаја других медија уз обавезно навођење аутора, као и да јасно означе архивске записе.

Директор “Озонпреса” Небојша Јовановић је, у одговору на жалбу, навео да тај портал фотографију није преузео ни са једног медија, већ да је добио лично од Ивана Ћаловића, који је његов дугогодишњи пријатељ. Пошто је фотографија добијена од лица које је на фотографији и уз његову сагласност (која је достављена Савету), Јовановић је оценио да би власник “Гласа западне Србије”, уколико тврди да је он носилац ауторских права требало да тужи Ћаловића. Уз одговор на жалбу је приложен и снимак емисије у којој Николић каже да свако може слободно да користи текстове и фотографије из подукције ГЗС.

Чланови Комисије за жалбе закључили су да је портал „Озонпрес“ спорну фотографију добио од Ивана Ћаловића, који је и сам то потврдио. Члановима Комисије није познато ко има ауторска права на фотографију, Ћаловић или „Глас западне Србије“, али је очигледно да исте фотографије поседују и особа која је на фотографијама и портал. Комисија, зато, верује да фотографија није преузета са „Гласа западне Србије“, јер за тим није било потребе, када ју је већ уступио Ћаловић. Због свега тога, чланови Комисије за жалбе су одличили да „Озонпресс“ није неовлашћено преузео фотографију, па, самим тим, није ни прекршио Кодекс новинара Србије.


Београд, 30.8.2018.

Председавајућа
Ивана Стјеља


Комплетан жалбени поступак
Записник са седнице