Жељко Веселиновић против дневног листа ИнформерНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Владо Мареш, Љиљана Смајловић, Вера Баришић – Поповић, Вера Дидановић, Петар Јеремић, Драган Ђорђевић и Вукашин Обрадовић, на седници одржаној 26.7.2018. године, једногласно доноси


ОДЛУКУ

Текстом “Ђиласов синдикалац хвали Тачија! Веселиновић одушевљен изјавама шиптарског злочинца!” , објављеним 30. марта 2018. године у онлајн издању, дневни лист “Информер” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жељко Веселиновић, одборник у Скупштини града Београда, поднео је жалбу Савету за штампу верујући да је “Информер” прекршио више тачака Кодекса новинара Србије из поглавља Истинитост извештавања, Одговорност новинара и Новинарска пажња, тиме што је погрешно интерпретирао кратак коментар који је Веселиновић објавио на свом твитер налогу. У жалби је навео да се само сагласио са Тачијевом изјавом да “Вучићево понашање личи на понашање лидера Северне Кореје”, што не значи да цени, уважава и поштује Тачија, Додао је и да је новинар “Информера” имао обавезу да га контактира и затражи објашњење за твит, као и да је очигледно да је уређивачка политика листа “усмерена на изношење неистина, увреда и клевета” о њему.

Редакција листа “Информер” није одговорила на жалбу.

Чланови Комисије за жалбе оценили су да “Информер” у овом случају није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије. Лист је верно пренео Веселиновићев коментар, тако да нема никакве дилеме шта је он заиста написао, па тиме ни прекршаја одредби које се односе на истинитост извештавања. Оно што је објављено може се, по мишљењу Комисије, схватити на различите начине, а лист има право да изнесе своју оцену о ономе што је написано. Подносилац жалбе је морао да зна да би овакво јавно обраћање могло да изазове различите, па и негативне коментаре. Такође, Комисија је закључила да не представља прекршај Кодекса ни то што “Информер” од Веселиновића није затражио да додатно објасни своју изјаву.

Београд, 26.7.2018.

Председавајући
Стојан Марковић

Комплетан жалбени поступак
Записник са седнице