Лука Лазукић против дневног листа КурирНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Стојан Марковић, Владо Мареш, Љиљана Смајловић, Вера Баришић – Поповић, Вера Дидановић, Петар Јеремић, Драган Ђорђевић и Вукашин Обрадовић, на седници одржаној 26.7.2018. године, једногласно доноси


ОДЛУКУ

Текстовима: “Наташа Беквалац о породичном насиљу: Не сме да се ћути, ни трпи. Жртва мора да каже проблем”, “Дан после насиља испред куће Беквалчеве мирно: Наташа се затворила, напоље изашла само дадиља”, “Лука Лазукић је узео свој мотор назад: А не враћа Наташина кола, која се са бебом вози таксијем”и “Наташа Беквалац изашла из куће: Певачица напустила дом на Дедињу са сестром и адвокатом”, објављеним 15. и 16 .априла 2018. године у онлајн издању, дневни лист “Курир” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Адвокат Луке Лазукића поднео је жалбу Савету за штампу, сматрајући да је “Курир”, објављивањем серије текстова прекршио више тачака Кодекса новинара из поглавља Истинитост извештавања, Одговорност новинара, Новинарска пажња и Поштовање приватности. У жалби је, између осталог, наведено, да новинари нису поступили у складу са обавезом да консултују што више извора, укључујући и подносиоца жалбе, да би изнели своје ставове о догађају, као и да су Лазукића неосновано оптужили за вршење  кривичног дела и тиме повредили правило претпоставке невиности, огласивши га кривим без судске одлуке. У текстовима се више пута тврди да је Лазукић “претукао“ своју супругу Наташу Беквалац, да јој је “нанео видљиве телесне повреде”, “решио да се са женом обрачуна песницама”… “Оправдано се може закључити да у конкретном случају новинари нису поступили са дужном пажњом, као и да су слепо веровали изворима информације без икаквог критичког осврта. Последично наведеном, грубо је нарушена приватност подносиоца жалбе, његово достојанство и интегритет”, истиче се у жалби.

Редакција “Курира” није одговорила на жалбу.

Чланови Комисије за жалбе су закључили да, упркос тиме што су неке квалификације могле бити избегнуте, „Курир“, објављивањем спорних текстова, није прекршио Кодекс новинара. По оцени Комисије, постојао је јавни интерес да се о овом случају извештава и подносилац жалбе је тога морао бити свестан, тим пре што је његова супруга јавна личност. Лазукић је, по свему судећи, првих дана избегавао да даје изјаве новинарима, што не може бити начин да се медији спрече да о томе пишу. Када не могу да дођу до свих актера догађаја, новинари морају да се ослоне на доступне изворе. Комисија је узела у обзир и то да је Лазукић касније дао више изјава и интервјуа за неколико медија, међу којима је и „Курир“, тако да је имао могућност да изнесе своју верзију догађаја.


Београд, 26.7.2018.

Председавајући
Стојан Марковић

Комплетан жалбени поступак
Записник са седнице