ГМинфо.рс против листа Таковске новинеНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Невена Кривокапић, Тамара Скроза, Вера Баришић – Поповић, Ивана Стјеља, Драган Ђорђевић, Вукашин Обрадовић, Филип Шварм и Зоран Станојевић,  на седници одржаној 28.6. 2018. године, једногласно изриче


ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Објављивањем фотографија у оквиру текста “Обележен Дан војске” 23. априла 2018. године, недељник “Таковске новине” прекршио је тачку 1 Одељка IX (Поштовање ауторства) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара и медија да поштују важеће законодавство о заштити ауторских права и да, када добије допуштење за репродукцију из других извора, то чине уз уважавање аутора и навођење извора.   


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Главна и одговорна уредница портала “ГМ Инфо” Виолета Поповић поднела је жалбу Савету за штампу тврдећи да је локални недељник, без дозволе и навођења извора, објавио њихове фотографије са прославе Дана Војске у касарни у Горњем Милановцу, које је снимио новинар тог портала Горан Трифуновић. Директор и главни уредник “Таковских новина“ Мирослав Мишковић и Љубиша Јовановић одговорили су да су фотографије и информацију о догађају добили електронском поштом од Команде гарнизонског места Горњи Милановац, што су и документовали копијом тог дописа.

Уредница портала је, након овога,  понудила повлачење жалбе уколико редакција “Таковских новина“ објави да је обманута, односно да јој је Војска Србије фотографије које су власништво “ГМ Инфо“ “подметнула“ као своје. Директор недељника је, међутим, то одбио, твдећи да уредница портала покушава да уценом изнуди од њих да им је Војска Србије намерно подметнула фотографије.

Чланови Комисије су закључили да медиј има обавезу да наведе аутора, односно извор садржаја које објављује. У овом случају, текст је потписан иницијалима новинара редакције, а фотографије нису потписане, иако лист тврди да је и инфомацију и фотографије добио од Војске Србије. Накнадним одбијањем предлога портала да објаве да је аутор фотографија неко из Војске Србије, “Таковске новине“ су потврдиле да потпис аутора фотографија, по свему судећи, није изостављен случајно. Комисија не види разлог да лист не објави да је фотографије добио од Војске Србије и тиме исправи провобитну грешку, начињену објављивањем непотписане фотографије. Оваквим поступком, лист је потврдио да није спреман да поштује било чија ауторска права.

Комисија за жалбе такође упућује “ГМ Инфо“ да се, уколико верује да су фотографије новинара тог портала неовлашћено преузете,обрати и Војсци Србије, односно Команди гарнизона у Горњем Милановцу и укаже им на то је такав поступак у супротности, не само на новинарским кодексом, већ и са важећим законодавством, те да су тиме довели у заблуду и медије којима су фотографије послали и њихове читаоце.


Београд, 28.6.2018.

Председавајући
Владо Мареш

Комплетан жалбени поступак