Александра Поповић против портала Телеграф.рсНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Златко Чобовић, Невена Кривокапић, Стојан Марковић, Тамара Скроза, Вера Баришић – Поповић, Вера Дидановић, Петар Јеремић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 31.5.2018. године, већином гласова доноси


ОДЛУКУ

Текстом “Инжењер Љубомир пуцао себи у главу због тешке болести? Детаљи самоубиства на Вождовцу”, објављеним 6. априла 2018. године, портал “Телеграф.рс”

1. прекршио је тачку 5 Одељка IV (Одговорност новинара) Кодекса новинара Србије, по којој је новинар дужан да поштује и штити право и достојанство деце, жртава злочина, особа са хендикепом и других угрожених група,

2. прекршио је и тачку 1 Одељка (Поштовање приватности), о обавези новинара да поштује приватност, достојанство и интегритет људи о којима пише.

Налаже се порталу “Телеграф.рс” да ову одлуку објави у року од пет дана од дана достављања одлуке.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Александра Поповић, ћерка покојног Љ.В. поднела је жалбу Савету за штампу јер је портал у спорном тексту о самоубуству објавио име њеног оца, почетно слово презимена, старост, занимање, пуну адресу становања,као и фотографију главног улаза у зграду у којој је живео,  начињену истог дана када се трагедија догодила, док су припадници Министарства унутрашњих послова Републике Србије обављали увиђај. „Објављивањем овог текста изостало је поштовање правила, смерница, препорука важећег Кодекса новинара Србије. Редакција Телеграфа, објављивањем овог текста, угрозила је достојанство мог покојног оца, Љ.В. али и наш достојанствен живот са том приватном трагедијом, као и приватност. Такође, редакција Телеграфа овим је отворила могућност додатног угрожавања нашег мира, сигурности и безбедности“, наведено је, између осталог, у жалби.

Редакција портала „Телеграф.рс“ није одговорила на жалбу.

Већина чланова Комисије сматрала је да је текстом пређена граница коректног извештавања о трагедији, јер није постојао никакав јавни интерес да се спекулише о разлозима нечијег самоубиства и тако нарушава достојанство жртве. Такође, по оцени већине чланова Комисије, нарушена је и приватност породице објављивањем личних података покојника, укључујући и адресу на којој је живео, па чак и мапу са тачном локацијом зграде. Објављивање личних података и иначе није дозвољено, а посебно кад  је реч о оваквим трагичним догађајима, јер се на тај начин цела породица чини препознатљивом у јавности, чиме се нарушава њена приватност и додатно повређују осећања.

Комисија је, због свега тога, са осам гласова „за“, једним „против“ и два „уздржана“ одлучила да је портал прекршио Кодекс новинара Србије и наложила му да објави ову одлуку.

Београд, 31.5.2018.

Председавајући
Владо Мареш

Комплетан жалбени поступак