Одред извиђача „Санџак“ против дневног листа АлоНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Златко Чобовић, Љиљана Смајловић, Невена Кривокапић, Стојан Марковић, Тамара Скроза, Вера Баришић – Поповић, Вера Дидановић, Петар Јеремић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 31.5. 2018. једногласно доноси


ОДЛУКУ

Текстом “Суљо шаље тинејџере у Турску на војну обуку”, 10. априла 2018. године, дневни лист “Ало”

1. прекршио је тачку 1 Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије,

2. прекршио је  тачке  1 и 3 Одељка V (Новинарска пажња), о обавези новинара да приступа послу са дужном професионалном пажњом, као и да мора да води рачуна да је прећуткивање чињеница које могу битно да утичу на став јавности о неком догађају једнако њиховом намерном искривљивању или изношењу лажи,

3. прекршио је и тачку 1 Одељка VII (Поштовање приватности), по којој новинар мора да поштује приватност, достојанство и интегритет људи о којима пише.

Налаже се дневном листу “Ало” да ову одлуку објави у свом штампаном издању у року од пет дана од дана достављања одлуке.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Адвокатице Одреда извиђача “Санџак” поднеле су жалбу сматрајући да је објављивањем фотографија деце откивен њихов идентитет, чиме ми је нарушена приватност, док су самим текстом прекршене одредбе које се односе на истинитост извештавања и новинарску пажњу. Како се истиче у жалби, аутор текста покушава да прикаже да су деца, чланови Одреда извиђача, учестовала у неком војном кампу у Турској, у који их је послала Странка демократске акције, а где су обучавана за руковање ватреним оружјем и минобацачима. У тексту се нетачно наводи и да су деца припадници организације “Вукови”, односно “Суљини извиђачи”, а тиме што су, уз овакве твдње, објављене њихове фотогафије члановима Одреда  извиђача “Санџак” нанета је штета и укаљан и њихов углед и углед организација којој припадају.

Главни уредник листа “Ало” Душко Вукајловић одоворио је да је лист 18. априла објавио у целини одговор који је упутио Одред извиђача “Санџак”.

Адвокати су, без обзира на то, остали при ставу да о жалби треба да се изјасни Комисија за жалбе.

Део чланова Комисије оценио је да ни одговор није објављен у складу са важећим правилима, те да тиме није исправљена грешка начињена објављивањем текста којим је јавност нетачно информисана.

Кад је реч о самом тексту, чланови Комисије су закључили да су објављене спекулације за које не постоје никакви докази, те да лист ничим није поткрепио своје тврдње, засноване само на анонимном извору - да је децу Сулејман Угљанин послао у Турску на војну обуку. Из текста не не види да је “Ало” било шта покушао да провери, нити да је од представника Одреда извиђача или лидера СДА затражио било какво објашњење за фотографије преузете са Фејсбук профила организације или одговор на спекулације о боравку деце у војном кампу. Лист је, притом, морао бити посебно опрезан приљком изношења оваквих непроверених тврдњи, јер је уз њих објавио фотографије малолетника, који могу бити лако препознати и тиме угрозио њихова права.

Због свега тога, Комисије је одлучила да је лист прекршио Кодекс и наложила му да ову одлуку објави.


Београд, 31.5.2018.

Председавајући
Владо Мареш

Комплетан жалбени поступак