Томислав Шалетић против портала Параћин онлајнНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Златко Чобовић, Љиљана Смајловић, Невена Кривокапић, Стојан Марковић, Тамара Скроза, Вера Баришић – Поповић, Вера Дидановић, Петар Јеремић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 31.5. 2018. године, једногласно изриче


ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом “Заменик председника општине Параћин доделио новац из државне касе приватној фирми у којој је директор?!”, објављеним 17. априла 2018. године, “Параћин онлајн” прекршио је  тачке  1, 2 и 3 Одељка V (Новинарска пажња) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да приступа послу са дужном професионалном пажњом, да не сме слепо да верује извору информација, односно да мора да води рачуна да извори често следе своје интересе или интересе друштвених група којима припадају и да прилагођавају своје исказе тим интересима, као и да је прећуткивање чињеница које могу битно да утичу на став јавности о неком догађају једнако њиховом намерном искривљивању или изношењу лажи.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Томислав Шалетић, заменик председника Општине Параћин, поднео је жалбу Савету за штампу верујући да је спорим тексотм прекршено више тачака Кодекса новинара из поглавља Истинитост извештавања, Независност од притиска, Одговорност новинара, Новинарску пажњу и Однос према изворима информисања. Такође је навео и да су особе које воде и уређују портал економски зависна од особа које воде СНС у Параћину, будући да су запослени код њих. У жалби је истакнуто да, између, осталог, новинар фингира постојање извора, односно да објављује податке који су јавно доступни и том приликом потпуно потврђује да је измислио свој анонимни извор информисања, као и да је нетачна тврдња да је он директор “СпектарИнвеста”, те да је „сам себи наместио посао од 13 милиона“ на тендеру за реконструкцију градске апотеке. „Критеријума и избор понуђача није самостално обављала локална власт у Параћину већ у сарадњи са Канцеларијом за управљање јавним улагањима која припрема предлог конкурсне документације за јавну набавку и даје коначну сагласност на њу пре објављивања, а истовремено њени представници су чланови Комисије за спровођење поступка јавне набавке. Додељивање посла предузећу које понуди најнижу цену није ‘изговор’ како тенденциозно тврди аутор текста, већ основни разлог по Закону о јавним набавкама да се додели посао одређеном извођачу радова“, истиче се, између осталог, у жалби. Шалетић је истакао да су све изнете тврдње неистините и тенденциозне, да су по садржини клевете, оптуживање за кршење закона којег нема, а пошто се новинар није потрудио да добије информације друге стране може се претпоставити и да је јавност намерно доведена у заблуду.

У одговору на жалбу, портала“Параћин онлајн” наведено је да је текст преузет у целини са портала “Србија данас”. Они су оспорили надлежност Савета за штампу у овом случају тврдећи да је портал “у поступку регистрације”, те да то значи да још није медиј, нити су особе које пишу текстове новинари, већ “грађани који објављују нешто на интернету”, због чега за њих не важи ни новинарски кодекс, У одговору је такође наведено и да ни издавач, ни аутор текста нису особе које је именовао подносилац жалбе.

Комисија за жалбе се није бавила утвђивањем идентитета издавача, уредника или аутора спорног текста, будући да нити има такве податке, нити је то у њеној надлежности. Због тога се није ни изјашњавала у вези са евентуалним прекршајем Кодекса у делу који се односи одредбе које се тичу сукоба интереса и утицаја интереса издавача на уређивачку политику.

Комисија, међутим, није прихватила твдње да није надлежна за одлучивање о повредама Кодекса уколико медиј није регистрован. Закон о јавном информисању и медијима не прописује обавезу регистрације медија, што никако не значи да у том случају за њих не важе етичка правила професије, нити се новинар постаје у тренутку када се медиј за који неко пише упише у Регистар медија. Портал “Параћин онлине” је, по својој форми и садржајима које објављује, несумњиво намењен јавном информисању и због тога медиј, што је додатно потврђено и намерама оних који га “уређују” да га региструју. Комисија за жалбе нема никакву дилему да то што је тај поступак још у току ни на који начин не амнестира портал од одговорности, односно од обавезе да поштују Кодекс новинара Србије.

Осим тога, редакције су одговорне за све садржаје које објављују, без обзира да ли су произведени у том медију или преузети од неког другог, као што “Параћин онлајн” тврди да је овога пута случај. Кодекс јасно наводи да су медије одговорни чак и за агенцијске вести које преносе. “Србија данас” је, након овог текста, објавила још неколико текстова на исту тему у којима је Шалетићу пружена прилика да изнесе своју страну “приче”, па је “Параћин онлајн”, кад је већ преузео споран текст, требало да пренесе и оно што је касније објављено. Због тога, по мишљењу чланова Комисије, портал није поступио у складу са начелима новинарске пажње.

Београд, 31.5.2018.

Председавајући
Владо Мареш

Комплетан жалбени поступак