Петер Палтинуш против недељника КикиндскеНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Златко Чобовић, Невена Кривокапић, Љиљана Смајловић, Стојан Марковић, Тамара Скроза, Вера Баришић – Поповић, Вера Дидановић, Петар Јеремић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 26.4.2018. године, једногласно доноси


ОДЛУКУ

Фотомонтажом објављеном у рубрици “Фотогњаважа”, 6. априла 2018. године, недељник “Кикиндске” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Петер Палатинуш поднео је жалбу Савету за штампу сматрајући да му је фотомонтажом, објављеном у редовној рубрици листа „Фотогњаважа“,  нанета увреда као припаднику мађарске нације. Он је навео да “Кикиндске” шире мржњу и нетолеранцију према националним мањинама непримереним алузијама, па је тако у спорној фотомонтажи коментаром “положила”, главни уредник листа хтео да укаже да он, као Мађар, не зна граматику српског језика. “Измишљање лажних стереотипа може бити повод за избијање насиља или додатну мржњу према припадницима друге нације или вере”, наведено је, између осталог, у жалби.

У одговору на жалбу, главни и одговорни уредник Жељко Бодрожић истакао је да је потпуна неистина и клевета да “Кикиндске” шире мржњу и нетолеранцију према мањинама, јер тај недељник од првог броја има стране на мађарском језику и у локалној средини је познат као лист који је од оснивања отворено против рата, насиља, национализма и шовинизма. Сам Палатинуш је, како је навео Бодрожић, био члан управо странке чији су представници познати по шовинистичким изјавама – Српске радикалне странке, а жалба је у “складу са вишемесечном бруталном кампањом коју кикиндски огранак Спрске напредне странке води против ‘Кикиндских’”. Савету су достављена и два саопштење СНС-а против Бодрожића, која је потписао Палатинуш. Додао је да рубрика “Фотогњаважа” излази од 2000. године, да је лист препознатљив по њој и да је увек изазивала смех и позитивне коментаре код читалаца, укључујући и локалне политичаре.

Чланови Комисије за жалбе оценили су да је реч о сатиричној рубрици, осмишљеној да насмеје читаоце, која је врло јасно означена као таква, те читаоци ни на који начин нису доведени у дилему о којој врсти садржаја је реч, Комисија за жалбе не види због чега би објављени садржај био увредљив за Мађаре, односно не препознаје у њему дискриминацију на националној основи, на коју је указао подносилац жалбе.  Објављена фотомонтажа односи се на Палатинушово политичко деловање, а не на националну припадност, а будући да је реч о страначком функционеру који се оглашава у јавности критикујући деловање других, мора и сам бити спреман да истрпи критику на свој рачун. 

Због тога је Комисија једногласно одлучила да “Кикиндске” нису прекршиле Кодекс новинара Србије.


Београд, 26.4.2018.

Председавајући
Владо Мареш

Комплетан жалбени поступак