Оливера Зекић против дневног листа Данас IIНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Златко Чобовић, Невена Кривокапић, Стојан Марковић, Тамара Скроза, Вера Баришић – Поповић, Вера Дидановић, Петар Јеремић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 29.3.2018. године,,већином гласова, доноси


ОДЛУКУ

Текстом “Весићлина и Оља Зекић”, објављеним 7. марта 2018. године, дневни лист “Данас” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.         


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Оливера Зекић поднела је жалбу сматрајући да је текстом прекршено више тачака Кодекса новинара из поглавља Истинитост извештавања, Одговорност новинара, Новинарска пажња и Поштовање приватности. Како је навела, споран текст Славише Лекића представља наставак напада на њену личност, а „аутор наставља са кршењем одредби Кодекса новинара Србије, водећи рачуна да овога пута ’настави са повредама’ Кодекса које није обухватио у првом тексту, па тако себи дозвољава да је непримереним речником увреди и да јој отворено „поручи“ да лаже. Аутор текста, како се истиче у жалби, заборавља да новинар мора да тачно, објективно и потпуно извести јавност, као и да послу приступа са дужном професионалном пажњом, али и да води рачуна о достојанству и нтегритету људи о којима пише, што се не чини тврдњама да „Оља Зекић ’масно лаже’, опет без и једног доказа“.

У одговору на жалбу, главни и одговорни уредник листа „Данас“ Драгољуб Петровић је указао да Лекић у спорном делу текста каже да уместо да Оливера Зекић „полемише са ставовима у тексту и демантује изнете тврдње, вешто ’дешифрује’ псовке којих у њему нема, масно лаже како сам жене свео на ’курве и олоше’“, а затим подсећа да се лаж дефинише као тврдња супротна истини. Пошто је, како наводи, сасвим јасно да Лекић чак ни метафорично нигде у тексту није жене свео на „курве и олош“, јасно је да је Оливера Зекић изрекла тврдњу супротну истини, што је Лекић, због ограничености словних знакова у колумни, свео на – масно лаже.

Већина чланова Комисије прихватила је ставове изнете у одговору листа, те оцену да спорним текстом није прекршен Кодекс новинара Србије. Комисија је закључила да је Оливери Зекић пружена могућност да одговори на све тврдње аутора текста, што је и учинила више пута. Аутор је у колумни, која је заправо одговор на њен одговор на претходни текст, изнео своје ставове о ономе што је она написала, након чега јој је омогућено да и на то одговори. По оцени већине чланова Комисије, текст се не може разматрати ван контекста у којем је настао, а у овом случају Славиша Лекић и Оливера Зекић су се више пута обратили једно другом, не баш бираним речима.

Због тога је Комисија, са девет гласова „за“ и једним „против“ одлучила да „Данас“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.


Београд, 29.3.2018.

Председавајући
Владо Мареш


Комплетан жалбени поступак