Оливера Зекић против дневног листа Данас IНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Златко Чобовић, Невена Кривокапић, Стојан Марковић, Тамара Скроза, Вера Баришић – Поповић, Вера Дидановић, Петар Јеремић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 29.3.2018. године,,већином гласова, доноси


ОДЛУКУ

Текстом “Ћићолина и Оља Зекић”, објављеним 5. марта 2018. године, дневни лист “Данас” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.         


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Оливера Зекић обратила се Савету за стампу сматрајући да је спорним ауторским текстом Славише Лекића прекршено више тачака Кодекса новинара Србије  из поглавља Истинитост извештавања, Одговорност новинара, Новинарска пажња и Поштовање приватности. Она је навела да је једина сврха текста била изношење тешких увреда, неистина, гласина и оптужби против ње, како би је аутор дискредитовао. Аутор, истиче Оливера Зекић, изводи њене и Ћићолинине заједничке „атрибуте“, са намером да је поистовети са „најстаријим занатом на свету“ и представи је као „диву из истог миљеа“. У жалби се наводи и да Лекић износи тешке оптужбе и инсинуације да је она „скоро па један од учесника, односно помагача у убиству Славка Ћурувије“, те да измишља садржај наводне поруке коју је Ћурувији пренела непросредно пре убиства, не наводећи за то никакав извор.  У спорном тексту је посредно изнета и оптужба за превару, јер је аутор навео да је она наводно једном српском политичару узела аванс од 5000 евра за састанак са Вучићем до којег никада није дошло, истиче се, између осталог, у жалби.

Главни и одговорни уредник листа „Данас“ Драгољуб Петровић је у одговору на жалбу нагласио да је колумна новинарска форма која одражава лични став аутора и да редакција сматра да Кодекс ничим није прекршен. Он је одбацио тврдњу да аутор наводно жели да Оливеру Зекић поистовети са најстаријим занатом на свету, објаснивши да је из текста сасвим јасно да се „аутор руга Зекићевој, која је као члан РЕМ-а, сматрала да нема разлога да покрене поступак за изрицање мера TV Happy, јер Ћићолина своје атрибуте, тј. груди није показала спонтано“, али је употребила своју моћ да на меморандуму РЕМ-а пошаље писмо дирекртору РТС-а. Тврдњу да је Лекић Зекићеву оптужио за саучесништво у убиству Ћурувије Петровић сматра апсурдном, наводећи  и да је и сама Оливера Зекић пре 12 година у листу „Press“ говорила о томе да је Ћурувији пренела Вучићеву поруку, као и да је то недавно у „Недељнику“ написала и Љиљана Смајловић. Кад је реч о тврдњи да је наводно узела аванс од 5000 евра, Лекић није био спреман да открије пуно име и презиме извора С.П. али је и у самом тексту навео да сумња у истинитост ових тврдњи.

Већина чланова Комисије прихватила је ставове изнете у одговору главног уредника листа да Лекић није ни на који начин поистоветио Оливеру Зекић са порно глумицом, већ да му је тема била моћ коју она има као чланица Савета Регулаторног тела за електронске медије, те да текстом није прекршен Кодекс новинара Србије. По мишљењу чланова Комисије, Лекић, супротно наводима из жалбе,  никако инсинуирао ни да је Зекићева један од помагача у убиству Славка Ћурувије. Комисија је оценила и да је својим писмом генералном директору РТС-а Оливера Зекић дала повода да се такав гест коментарише, па се ни овај текст не може посматрати ван контекста, односно без узимања у обзир повода за писање. „Данас“ је, након објављивања спорне колумне, Оливери Зекић омогућио да одговори на све тврдње аутора текста, што је она и учинила у више наврата, такође износећи оштре критике на рачун аутора колумне. Комисија је због тога са девет гласова „за“ и једним „против“ одлучила да „Данас“ није прекршио Кодекс новинара Србије.


Београд, 29.3.2018.

Председавајући
Владо Мареш


Комплетан жалбени поступак