Удружење љубитеља реке Саве “Зелени рај” против портала ЕспресоНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Златко Чобовић, Невена Кривокапић, Стојан Марковић, Тамара Скроза, Вера Баришић – Поповић, Вера Дидановић, Петар Јеремић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 29.3.2018. године, није успела да усагласи одлуку да ли је портал „Еспресо“ текстом „Доказ да су богаташи јачи од државе: За деценију су од Савског насипа направили свој приватни рај у који нико други не сме да крочи!“, објављеним 24. августа 2017. године прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Представник Удружења љубитеља реке Саве „Зелени рај“ Војислав Мандић поднео је жалбу Савету за штампу, наводећи да се у тексту на недостојан начин квалификују власници објеката, који се, између осталог,  називају “бахатим идиотима који дивљају по насипу и џукелама од чијих телохранитеља можете да ‘фасујете’ батине”. “Инсинуира се да су објекти направљени од покрадених пара као и о курвама како називају наше супруге, девојке или пријатељице. Текст завршава позивом на сателитски снимак успона олоша. Сматрам да се ради о класичном говору мржње који је неспојив са Кодексом новинара Србије.”, наведено је, између осталог, у жалби. Мандић је напоменуо и да жалба није захтев за легализацију њиховог боравка и афирмацију активности, већ жалба на недопустив начин писања о овом проблему.

У одговору на жалбу редакција “Еспреса” истакла је да постоји јавни интересе да се пише о бесправној градњи на обали Саве и да им је то био једини мотив приликом објављивања текста.

Како се ни подносилац жалбе, ни удружење које представља не помиње у тексту, редакција их није препознала као “другу страну”. Новинари портала су, иначе, како је наведено, више пута безуспешно покушавали да разговарају са власницима објеката, а да су им се обратили у вези са овим текстом били би спремни да саслушају и њихову страну приче. Редакција је, ипак, будући да је реч о другој жалби истог удружења, а процењујући да би се то могло наставити, понудила да се подносиоциома жалбе разговара и објави њихову страну приче.

Након тога, објављено је саопштење удржења “Зелени рај”, али подносилац жалбе није тиме био задовољан и остао је при захтеву да Комисија разматра жалбу.

Чланови Комије поновили су и овога пута став да постоји неспорни јавни интерес да се пише о проблемима заштите животне средине, односно заштите приобаља и дивљој градњи која угрожава изворишта воде. Већина чланова Комисије била је, такође, сагласна и у оцени да текст није добро написан, да му недостаје аргументације, као и да садржи увредљиве квалификације. Сагласности, међутим, није било у вези са тим да ли несумњиво велики јавни интерес може да оправда лоше обрађену тему, односно да ли Комисија евентуалном одлуком да је прекршен Кодекс може да подстакне оцене да о овом проблему не треба ни писати или да су власници бесправних објеката у праву што тамо зидају.

Део чланова Комисије оценио је да се Савет за штампу у овом случају злоупотребљава увлачењем у сукоб између уредништва портала и дела власника објеката на Сави, те да би свако изјашњавање могло бити протумачено као давање за право једној страни у вези са нечим што није у надлежности Савета. Због тога је чак шест чланова Комисије остало уздржано, па никаква одлука није могла бити донета.


Београд, 29.3.2018.

Председавајући
Владо Мареш


Комплетан жалбени поступак