Срђан Нонић против портала Нишке вестиНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Златко Чобовић, Невена Кривокапић, Стојан Марковић, Тамара Скроза, Вера Баришић – Поповић, Вера Дидановић, Петар Јеремић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 29.3.2018. године, једногласно доноси


ОДЛУКУ

Текстом “Рекреативне трке једнака шанса за сву децу у у граду?”, објављеним 14. фебруара 2018. године, портал “Нишке вести” није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.    


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Срђан Нонић, главни тренер клуба “Oxigen”, поднео је жалбу Савету за штампу верујући да су спорним текстом прекршене одредбе Кодекса новинара из поглавља Новинарска пажња, које се односе на обавезу новинара да послу приступа са дужном професионалном пажњом, да не сме слепо да верује извору информације, као и да не сме да прећуткује чињенице које могу битно да утичу на став јавности. Навео је да су прекршене и одредбе из поглавља Однос према изворима информација, јер, како је истакао, “анонимни  извор информација није једини начин да се дође до информација, информације нису од великог значаја за јавност и проверљиве су”. Текст је, твди Нонић, написан само на основу паушалних тврдњи анонимних извора, (по његовом мишљену реч је о људима из конкурентског клуба, који оркестрирано раде на дискредитацији клуба “Oxigen”), чиме се читаоци доводе у заблуду да клуб ради нешто противно правилницима и законима. “Новинар није имао у свом поседу оригиналне апликационе формуларе за пројекте које наводи па не може ни да зна шта је наведено у њима, не познаје систем финансирања спорта, није консултовао никог поводом тога”, навео је подносилац жалбе, додајући да је накнадно у оквиру текста објављен и деманти који им је послао, али .под насловом саопштење.

У одговору на жалбу уредница “Нишких вести “ Виолета Милићевић истакла је да не види чиме је портал прекршио Кодекс новинара, објаснивши да су се редакцији обратили родитељи деце  која се рекреативно баве вожњом ролера и навели да су она 2016. године истерана са јавне трке, а да им у 2017.. години није било дозвољено учешће у тркама које је организовао спортски клуб “Oxigen”. „Нишке вести“ су потом тражиле објашњење од надлежног градског секретаријата, тражиле на увид и документ о финансирању спортских клубова у Нишу за 2017. годину, који је иначе јаван, а имали су увид и у део пројекта клуба “Oxigen”. Уредница је, такође, навела да је, због непрекидних позива и порука Срђана Нонића, новинарка њему дала већи простор. „Сви његови захтеви наишли су на одобравање редакције, али је он својим позивима вршио притисак на нашу редакцију да се текст не објави. Да би избегли непрекидне позиве препоручили смо Нонићу да све што жели стави на папир, а ми ћемо то објавити. То смо и учинили“, наглашава се у одговору на жалбу.

Чланови Комисије за жалбе су оценили да су „Нишке вести“ вести поступиле у складу са Кодексом новинара Србије. Редакција се није, како подносилац жалбе тврди, ослонила само на анонимне изворе, већ је имала у увид и у документе, који су достављени и Савету за штампу. Такође, подносиоцу жалбе је, пре објављивања текста, омогућено да одговори на примедбе незадовољних родитеља, а након тога је објављен и додатни одговор који је послао, па му је тако уступљено много више простора него „другој страни“. Оцене подносиоца жалбе да тема о којој портал извештава није од значаја за јавност, као и да информације које су добили потичу из конкурентског клуба, те да због тога текст ни не треба објавити, ни на који начин нису обавезујуће за редакцију, која се, приликом избора тема којима ће се бавити, руководи својом уређивачком политиком, односно властитом проценом значаја тема.

Комисија је, због свега тога, једногалсно одлучила да „Нишке вести“ нису прекршиле одредбе Кодекса новинара Србије.


Београд, 29.3.2018.

Председавајући
Владо Мареш


Комплетан жалбени поступак