Жељко Веселиновић против дневног листа АлоНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Златко Чобовић, Љиљана Смајловић, Невена Кривокапић, Стојан Марковић, Тамара Скроза, Вера Баришић – Поповић, Вера Дидановић, Петар Јеремић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 22.2.2018. године, једногласно доноси


ОДЛУКУ

Текстом “Веселиновић: Роми руже наше паркове”, објављеним 30.јануара 2018. године, дневни лист “Ало” прекршио је тачку 1 Одељка VII (Поштовање приватности) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да поштује приватност, достојанство и интегритет људи о којима  пише.

Налаже се дневном листу „Ало“ да ову одлуку објави у року од пет дана од дана достављања одлуке.   


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жељко Веселиновић поднео је жалбу Савету за штампу због тога што је “Ало” објавио личне податке, тачније адресе, неколико кандидата за одборнике Скупштине Београда са листе “Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују”, међу којима и његову. Истичићи да је тиме повређена њихова приватност Веселиновић је указао и да је објављен образац који има само Градска изборна Комисија, док је та листа на сајту без адреса. Други део жалбе односио се на тврдње листа да је Веселиновић расиста, на основу једног  његовог твита о Ромима, за који је навео да је извучен из контекста. Додао је да га нико из редакција није позвао да затражи било какво објашњење, као и да је реч о твиту старом више од годину и по, који је сада немогуће пронаћи, односно није могуће видети поруке пре и после тог твита, из којих био било јасно да није реч ни каквим увредама на националној основи на рачун Рома.

Редакција листа “Ало” није одговорила на жалбу.

Чланови Комисије за жалбе су једногласно закључили да објављивање листе са адресама одборничких кандидата представља нарушавање њихове приватности, будући да је реч о законом заштићеним личним подацима, које медиј не би смео да објави.

Комисија, међутим, није успела да усагласи одлуку о томе да ли је прекршена и тачка 5 Одељка I (Истинитост извештавања), по којој су са новинарством наспојиви објављивање неоснованих оптужби, клевета и гласина. “За” одлуку да је Кодекс прекршен и у овом делу гласало је шест чланова Комисије, док је пет било „уздржано“, тако да није било потребних осам гласова. Део чланова Комисије није могао да се определи да ли је Влајковић у праву када тврди да је твит намерно истргнут из контекса, односно да ли се из твита који је лист цитирао може извести закључак да је реч о расистичкој тврдњи. Чланови Комисије су оценили да је Веселиновић вероватно у праву када каже да је његов твит послужио за негативну политчку кампању против листе на којој је, али су указли и на то да је његова изјава такође проблематична и да би, као јавна личност требало да води рачуна о томе шта објављује и на који начин би то могло да се употреби.

Због тога је Комисија одлучила да је “Ало” прекршио одредбу Кодекса новинара која се односи на заштиту приватности и наложила листу да објави одлуку.

 

Ниш, 22.2.2018.

Председавајући
Владо Мареш

Комплетан жалбени поступак