Удружење медија и медијских радника против портала ОзонпресНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Златко Чобовић, Љиљана Смајловић, Невена Кривокапић, Тамара Скроза, Вера Баришић – Поповић, Вера Дидановић, Петар Јеремић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 22.2.2018. године, већином гласова доноси


ОДЛУКУ

Текстом “Одборница СНС-а се породила у затвору”, објављеним 12. јануара 2018. године, портал “ОзонПрес”,

1. прекршио је тачку 4 Одељка VII (Заштита приватности) Кодекса новинара Србије, по којој је новинар обавезан да осигура да дете не буде угрожено или изложено  ризику због објављивања његовог имена, фотографије или снимка са његовим ликом, кућом, заједницом у којој живи или препознатљивом околином,

2. није прекршио тачку 1 Одељка IV (Одговорност новинара) и тачку 1 Одељка ИX (Поштовање ауторства).

Налаже се порталу „ОзонПрес“ да ову одлуку објави у свом онлајн издању у року од пет дана од дана достављања одлуке.   


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Удружење медија и медијских радника поднело је, уз сагласност оца бебе која се помиње у тексту, жалбу Савету за штампу, сматрајући да је, портал, заувек „обележио“ дете  наводећи да је рођено у затвору, што може да има последице по његову будућност. Идентитет детета откривен је, како се наводи, објављивањем фотографија оца и мајке, као и коментарима читалаца у којима је отктивен и пол детета, у тексту погрешно наведен. „У чланку је изнет низ неистина, нетачних информација и увреда које се односе на тек рођено дете, породицу детета и више јавних личности“, истиче се, између осталог, у жалби. Подносилац жалбе је сматрао и да су објављивањем непотписаних фотографија, без сагласности аутора прекршене и одредбе Кодекса које се односе на поштовање ауторства.

У одговору на жалбу Небојша Јовановић, директор „Озон медиjа“, оценио је поднету жалбу као „показну вежбу којом УММР покушава да дисциплинује Комисију за жалбе и Савет за штампу и да се обрачуна са власником портала Стојаном Марковићем, који је члан Комисије за жалбе. Јовановић је истакао да је жалба неоснована, односно да Кодекс није прекршен ни у једној од наведених тачака. Навео је да је подносилац жалбе, желећи да текст представи као „неповезано трућање о угледним јавним личностима“ из текста намерно изоставио линкове ка повезаним текстовима, док је читаоцима добро позната прича о одборници СНС и њеном мужу, који су правоснажно осуђени због одређених противзаконитих активности. Како је она у затвору, а супруг ће ићи у затвор када она изађе, не може се говорити о кршењу претпоставке невиности. У тексту је погрешно наведен пол детета, па су тврдње о томе да ће касније бити препознато по фотографијама родитеља чисте спекулације. Такође, како подносилац жалбе, као ни отац детета, нису аутори објављених фотографија, нити знају ко јесте, нису овлашћени да се по овом основу жале.

Већина чланова Комисије закључила је да, упркос томе што је случај осуђених супружника узбуркао јавност у Чачку, не постоји јавни интерес да се у причу накнадно укључује и тек рођено дете.  Без обзира што је у тексту погрешно наведен пол детета, Комисија је мишљења да оно може бити препознато по родитељима и да ће га касније у животу пратити да је „рођено у затвору“. Кодекс новинара Србије јасно прописује да  новинар не сме да угрози дете тиме што ће га на било који начин учинити препознатљивим, а, по оцени чланова Комисије, у овом случају је то учињено објављивањем фотографија и података о родитељима.

Такође, већина чланова Комисије је сматрала да за  случај о којем је портал извештавао није ни од каквог значаја то да ли се и где породила бивша одборница, која је на издржавању затворске казне, јер то представаља домен њене приватности, у коју медиј не треба да залази. Ипак, за одлуку да је прекршена и одредба Кодекса по којој новинар мора да поштује приватност, достојанство и интегритет људи о којима пише није било потребне већине од осам гласова. Шесторо чланова је гласало „за“, док  је троје било „против“ овакве одлуке,  а један „уздржан“, па Комисија није успела да усагласи одлуку у вези са тачком 1 Одељка VII. .

Одлуке није било ни у вези са тачкама 1, 3 и 5 из поглавља Истинитост извештавања, које је подносилац жалбе навео, а које се односе на обавезу новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести одогађајима од интереса за јавност, да назначи извор инфомација које прености, као и да не сме да објавјује неосноване оптужбе, клевете и гласине. Већина чланова Комисије сматрала је да да објављене инфомације нису нетачне, нити да предстваљају неосноване оптужбе, али за одлуку није било потребних осам гласова. „За“ одлуку да је Кодекс прекршен гласао је један члан Комисије, шест је било „против“, а три „уздржана“.

Кад је реч о ауторским правима, Комисија је закључила да подносилац жалбе није имао права да се жали по овом основу, будући да не зна ко је аутор фотографија или носилац ауторских права, па тиме ни да ли су њиховим објављивањем прекршена било чија ауторска права. Чланови комисије су, такође једногласно, одлучили да није прекршена ни одредбе Кодекса која се односи на забрану дискриминације, на коју се подносилац жалбе такође жалио.

Због свега тога, Комисија је одлучила да је портал ОзонПрес прекршио тачку 4 Одељка VII Кодекса новинара и наложила му да објави ову одлуку Комисије.


Ниш, 22.2.2018.

Председавајући
Владо Мареш

Комплетан жалбени поступак