Удружење грађана Рома Продукција Roma World против дневног листа Вечерње новостиНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Златко Чобовић, Стојан Марковић, Љиљана Смајловић, Невена Кривокапић, Тамара Скроза, Вера Баришић – Поповић, Вера Дидановић, Петар Јеремић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 25.1.2018. године, једногласно доноси


ОДЛУКУ

Текстом “Краљевачко ромско насеље У масовној тучи шесторо повређених, сабљом посекли и дете”, објављеним 25. децембра 2017. године у онлајн издању, као и коментарима читалаца испод текста, дневни лист „Вечерње новости” прекршио је тачку 4 Одељка V (Новинарска пажња) Кодекса новинара Србије, по којој новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и мора да учини све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.

Налаже се дневном листу „Вечерње новости “ да ову одлуку објави у свом онлајн издању у року од пет дана од дана достављања одлуке.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Председник Удружења грађана Рома Продукција Roma World Туркијан Реџепи поднео је жалбу Савету за штампу сматрајући да је прекршена одредба Кодекса која се односи на забрану диксриминације и то тиме што се и у наслову текста и више пута у самом тексту иситче да је реч о ромском насељу, ромским породицама или да су учесници у тучи Роми, у жалби је истакнуто и да су коментари испод текста непремирени и да омаловажавају припаднике ромске националне мањине.

Редакција “Вечерњих новости” није одговорила на жалбу.

Чланови Комисије за жалбе закључили су да је смерницом у оквиру тачке 4 Одељка V Кодекса новинара Србије прецизирано да се припадност одређеној етничкој, политичкој, идеолошкој или некој другој групи, као и брачно стање, верско опредељење, друштвено порекло, наводи само када је тај податак неопходан за пуно разумевање контекста догађаја о којем се извештава. По оцени Комије, у овом случају није било потребе да се истиче како је реч о Ромима, или ромском насељу јер то није од значаја за разумевање догађаја, а, по мишљењу чланова Комисије, може да доведе до негативних ставова о свим припадницима те националне мањине. Овакво извештавање, сматра Комисија, директно је утицало на непримерене, увредљиве и дискриминаторне коментаре читалаца. “Вечерње новости” су одговорне и за објављивање оваквих коментара, тим пре што је реч о медију који ради премодерацију и има прописана правила коментарисања којима су строго забрањене увреде на националној основи.

Комисија такође подсећа да је више пута до сада одлучивала о сличним прекршајима Кодекса у текстовима објављеним у “Вечерњим новостима”, што грешку редакција чини још тежом. Због свега тога, Комисија је једногласно одлучила да су “Вечерње новости” прекршиле Кодекс и наложила листу да ову одлуку објави.


Београд, 25.1.2018.

Председавајући
Владо Мареш


Комплетан жалбени поступак