Наташа Мијушковић против дневног листа ИнформерНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Златко Чобовић, Стојан Марковић, Љиљана Смајловић, Невена Кривокапић, Тамара Скроза, Владо Мареш, Вера Баришић – Поповић, Вера Дидановић, Петар Јеремић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 28.12.2017. године, једногласно изриче


ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом “Жуте РТС лицемерке! Нова брука и срамота Јавног медијског сервиса Србије“, објављеним 19.септембра 2017. године, дневни лист „Информер“ прекршио је тачке 1, 4 и 5 Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије, да, када је неопходно, консултује што више извора и да им омогући да изнесу свој став, као и да су са новинарством неспојиви објављивање неоснованих оптужби, клевета и гласина. 


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Наташа Мијушковић поднела је жалбу је је „Информер“, како је навела, по ко зна који пут објавио тест усмерен на њену личну и професионалну деградацију. Лист је оптужио због тога што није осудила напад на новинарке телевизије „Пинк“ током протеста Двери. Истакла је и да је нико из „Информера“ није контактирао пре објављивања текста, као и да су у оквиру текста објављење две њене фотографије на којима је обележена стрелицама.

Редакција „Информера“ није одговорила на жалбу.

Чланови Комисије за жалбе оценили су да лист, без икаквог основа, оптужује новинарке РТС-а, међу којима и Наташу Мијушковић због тога што нису осудиле нападе на новинарке „Пинка“, а својевремено су стале у одбрану своје бивше колегинице, која је, иначе, што у тексту није наведено, тада оптужена да „управља целокупним нарко тржиштем у Србији“. Комисија је закључила да је Наташа Мијушковић више пута била мета листа „Информер“ и оптуживана за различите ствари, без било каквог основа. И овога пута изнете су потпуно неутемељене оптужбе, само због тога што се њени ставови не допадају редакцији листа. Збога тога је Комисија једногласно одлучила да „Информеру“ изрекне јавну опомену због кршења Кодекса новинара Србије.


Београд, 28.12.2017.

Председавајући
Златко Чобовић


Комплетан жалбени поступак