Снежана Терзић против дневног листа БлицНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Златко Чобовић, Стојан Марковић, Љиљана Смајловић, Невена Кривокапић, Тамара Скроза, Владо Мареш, Вера Баришић – Поповић, Петар Јеремић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 28.12.2017. године, већином гласова, доноси


ОДЛУКУ

Текстовима “Антивакцинашка мафија агресивно преотела трибину ’Мале богиње нису вирус! То сте ви измислили’“ и „За неверицу: Тврдили да мале богиње не постоје“, објављеним 6. и 7. новембра 2017. године у онлајн, односно штампаном издању, дневни лист „Блиц“ није прекршио Кодекс новинара Србије.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Снежана Терзић поднела је жалбу због тога што је аутор спорног текста, како је навела, злонамерно, тенденциозно и неистинито известио јавност о јавној трибини „Истина о ММР вакцини и вакцинацији“, одржаној 6. новембра 2017. Она је, истакла је, прозвана’ именом и презименом, док су и она и остали присутни противници обавезне вакцинације названи „незналицама“, „противницима науке и памети“, а већ и у наслову текста у онлајн издању и „антивакцинашком мафијом“. У жалби је, између осталог, истакнуто како читаоци из објављених текстова могу, због начина на који је „Блиц“ представио догађања на трибини, закључити да је „нека ’мафијашка’ група грађана, предвођена Снежаном Терзић, потпуно онемогућила одржавање трибине, што не одговара истини’“. Уз жалбу је приложен и извештај из листа „Данас“ са исте трибине у којем нема ничега о „спречавању“ одржавања трибине, „антивакциналној мафији“, „вриштању“, „агресивном понашању“ и „преотимању микрофона“, о чему извештава „Блиц“.

У одговору на жалбу, адвокат „Ringier Axel Springera“, Душан Стојковић истакао је да су све објављене информације истините и објављене у складу са Кодексом новинара Србије. Ауторка текста је изнела своја непосредна запажања са трибине којој је присуствовала, она је коментаре пристуних доживела као „агресивне“ и „примитивне“ и има право да изнесе свој суд о томе, тим пре што су на трибини изречени ставови да, рецимо, не постоји вирус малих богиња, који су супротни општепознатим, научно утврђеним истинама. Наглашено је и да текстом није повређено ниједно право подносиоца жалбе, јер је она јавно изнела своје ставове на трибини и тиме се добровољно подвргла фокусу јавности. Адвокат је, између осталог, нагласио и да је реч о теми од великог јавног интереса, те да су медији чак дужни да отворе дискусију о оправданости деловања попут оног у којем је учествовала Снежана Терзић, а којим се стручњаци онемогућавају да едукују грађане. Сам термин „атнивакцинашка мафија“ употребљен је, како је наведено, да укаже на то да постоји организована група људи која на герилски начин спречава одржавање јавне трибине, јер се не слаже са ставовима еминентних лекара и епидемиолога.

Чланови Комисије за жалбе закључили су да подносилац жалбе не оспорава тачност онога што је „Блиц“ пренео да је рекла она или неки други представник грађана који се залажу за необавезну вакцинацију, односно да ништа не демантује, већ се жали на начин на који је новинар известио са догађаја, односно полемише са његовим оценама онога што се догодило. Комисија сматра да то што је други медиј, у овом случају „Данас“, о истом догађају известио другачије не може бити основ за тврдњу да је новинар „Блица“ то урадио супротно Кодексу, јер је сваки новинар слободан да извештава како процени да је најбоље да би јавност информисао у складу са начелима професионалног извештавања. У овом случају, новинар је очигледно сматрао да је најважније да извести о томе шта су говорили и како су се понашали представници грађана који су се супротставили лекарима и епидемиолозима. Такође, новинар је, по мишљењу Комисије, имао право и да изнесе властите оцене о томе што је чуо и видео, укључујући и оцене да је наступ одређених грађана био „агресиван“ или „примитиван“, те да су њихови ставови „противни науци и памети“. Комисија оцењује да окакви вредносни судови аутора текста нису увреде, клевете или неосноване оптужбе, које новинар, по Кодексу, не би смео да износи.

Два члана Комисије сматрала су да су поједини термини у тексту ипак, непоткрепљене, тешке оптужбе.

Због свега тога, Комисија за жалбе је са осам гласова „за“ и два „уздржана“ одлучила да лист „Блиц“ није прекршио Кодекс новинара Србије.


Београд, 28.12.2017.

Председавајући
Златко Чобовић


Комплетан жалбени поступак