Александар Костић против портала Телеграф.рсНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Златко Чобовић, Владо Мареш, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Љиљана Смајловић, Тамара Скроза, Вера Дидановић, Вера Баришић Поповић, Ивана Стјеља и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 30.11.2017. године, једногласно доноси


ОДЛУКУ

Текстом “Мужу преминуле породиље из Ниша прете смрћу: „Пи*ко мртав си“, објављеним 20. новембра 2017. године, портал „Телеграф.рс“ прекршио је тачку 1 Одељка VII (Поштовање приватности) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да поштује приватност, достојанство и интегритет људи о којима пише.

Налаже се порталу „Телеграф.рс“ да ову одлуку објави у року од пет дана од дана достављања одлуке.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Александар Костић обратио се Савету за штампу јер је „Телеграф.рс“ објавио непроверену и, како је навео, делом нетачну информацију из анонимног извора о томе да је полицији пријавио претње. Истакао је да никоме није давао никакве изјаве и да је у полицију отишао верујући да ће они да испитају случај, а не да о томе обавештавају медије.

Редакција портала “Телеграф.рс“ није одговорила на жалбу.

Комисија за жалбе је закључила да је портал несумњиво прекршио одредбу Кодекса новинара Србије која се односи на обавезу поштовања приватности људи о којима пишу. Објављене информације добијене су, по свему судећи, из извора из полиције, који је такође прекршио право на приватност грађанина који им се обратио. Медији, према Кодексу новинара Србије, имају обавезу да поштују приватност и интегритет људи о којима пишу и морају бити свесни моћи медија, односно могућих последица по ту особу уколико објаве овакве поверљиве податке. Такве информације не би смели да преносе чак ни ако их државни органи, грешком, објаве, јер грешка државних органа не подразумева „дозволу“ за кршење етиичких принципа професије. Такође, портал не амнестира од одговорности ни то што је реч о тексту који је преузет из другог медија, јер су редакције, по Кодексу новинара Србије, одговорне за све текстове које објаве.

Због свега тога, Комисија је једногасно одлучила да је портал прекршио Кодекс новинара Србије и наложила му да објави ову одлуку.


Суботица, 30.11.2017.

Председавајући
Златко Чобовић


Комплетан жалбени поступак