Геј лезбејски инфо центар против листа Политикин забавникНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Златко Чобовић, Стојан Марковић, Љиљана Смајловић, Невена Кривокапић, Тамара Скроза, Владо Мареш, Вера Баришић – Поповић, Петар Јеремић, Ивана Стјеља, Вера Дидановић и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 28.9.2017. године, већином гласова, доноси


ОДЛУКУ

Насловом “Настрани саветници”, објављеним 11. августа 2017. године, “Политикин забавник” није прекршио Кодекс новинара Србије.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Геј лезбејски инфо центар поднео је жалбу Савету за штампу сматрајући да су прекршене одредбе Кодекса новинара које се односе на забрану дискриминације. Подносилац жалбе је навео да се спорним насловом антрфилеа истополни сексуални однос ставља у контекст настраности, што не одговара историјском тренутку који се у тексту описује, јер се однос између тинејџера и старијих мушких саветника у то доба (античка Спарта) није сматрао настраним.

Редакција “Политикиног забавника“ није одговорила на жалбу.

Чланови Комисије су закључили да наслов јесте проблематичан, односно да је уредник употребио прејак термин, али да, по мишљењу Комисије, није постојала намера да се на овај начин увреде или дискриминишу ЛГБТ особе. Из контекста онога што пише у антфилеу, није ни сасвим јасно да ли уредник сматра „настраним“ хомосексуалне односе између тенејџера и њихових старијих саветника или педофилију, која такође може да се препозна у тексту. Такође, Комисија је узела у обзир да ову врста односа између тинејџера и старјих људи редакција „Политикиног забавника“ посматра из садашњег тренутка, а не кроз призму времена у којем се то дешавало. Због тога је Комисија са осам гласова „за“, једним „против“ и једним „уздржаним“ одлучила да је Кодекс новинара Србије није прекршен у делу који се односи на забрану дискриминације и говора мржње.


Београд, 28.9.2017.

Председавајући
Златко Чобовић


Комплетан жалбени поступак