Организација за људска права Једнакост против дневног листа ИнформерНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Златко Чобовић, Стојан Марковић, Љиљана Смајловић, Невена Кривокапић, Тамара Скрозза, Владо Мареш, Вера Баришић – Поповић, Петар Јеремић, Ивана Стјеља, Вера Дидановић и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 31.8. 2017. године, једногласно изриче


ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстом “Језиви детаљи зверског иживљавања у Земуну: Скитницу тукли, чупали му нокте, па га живог спалили! Педери крили арсенал оружја“, објављеним 21. јула 2017. године, дневни лист „Информер” прекршио је и тачку 1 Одељка IV (Одговорност новинара) Кодекса новинара Србије, по којој новинар мора да се супротстави свима који крше људска права или се залажу за било коју врсту дискриминације, говор мржње и подстицање насиља.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Организација за људска права “Једнакост” поднела је жалбу сматрајући да је поднасловом текста, као и самим текстом, прекршена одредба Кодекса новинара Србије која се односи на забрану дискриминације и говора мржње. Како је наведено у жалби, у опреми текста и у самом тексту потенцира се национална припадност починилаца кривичног дела, иако је сасвим јасно да она није ни у каквој вези са природом почињеног кривичног дела. Наглашавањем да су починиоци ромске националности и повезивањем са тог података са деликтним понашањем, као што су батинање и пљачкање, по мишљењу подносиоца жалбе, шире се стереотипи, подстиче дискриминација, ствара нетрпељивост и вређа достојанство читаве мањинске групе.

Комисија за жалбе је оценила да у овом случају национална припадност починилаца није у вези са врстом и природом почињеног кривичног дела, па нема разлога да се, чак више пута, наводи да је реч о Ромима. Такође из текста се не може закључити ни да је то поуздана информација, јер је новинару преноси неименовани извор, који, наводно, зна да је човек који је претучен  то рекао полицији. Комисија још једном указује да је смерницом у оквиру тачке 1 Одељка ИВ прецизирано да се у  извештајима о кривичним делима, национална, расна, верска, идеолошка и политичка припадност, као и сексуално опредељење, социјални и брачни статус осумњичених лица или жртава, помињу се само у случају када су опредељења, припадност или статус у непосредној вези с врстом и природом почињеног кривичног дела.

Због тога је Комисија једногласно одлучила да је “Информер” прекршио Кодекс новинара Србије и изрекла јавну опомену.

Београд, 31.8.2017.

Председавајући
Златко Чобовић

Комплетан жалбени поступак