Андреас Кауфман против дневног листа ПолитикаНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Златко Чобовић, Стојан Марковић, Љиљана Смајловић, Невена Кривокапић, Тамара Скрозза, Владо Мареш, Вера Баришић – Поповић, Петар Јеремић, Ивана Стјеља, Вера Дидановић и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 31.8. 2017. године, једногласно доноси


ОДЛУКУ

Објављивањем фотографије уз текст “Против насиља, а не против мушкараца или жена”, објављеним 18. јула 2017. године у штампаном и онлајн издању, дневни лист “Политика”

1. прекршио је тачку 1 Одељка V (Новинарска пажња) Кодекса новинара Србије о обавези новинара да приступа послу са дужном новинарском пажњом,

2. прекршио је тачку 1 Одељка VII (Поштовање приватности), по којој је новинар обавезан да поштује приватност, достојанство и интегритет људи о којима пише.

3. прекршио је одредбу из Одељка VI Смерница за примену Кодекса новинара Србије у онлајн окружењу, која прописује обавезу новинара да провере профил извора и да јасно утврде да је извор заиста она оосба за коју се представља.

Налаже се дневном листу “Политика” да ову одлуку објави у свом штампаном и онлајн издању најкасније пет дана од дана достављања одлуке.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Адвокати Андреаса Кауфмана поднели су жалбу тврдећи да је лист, објављујући његову фотографију уз текст извесног др Петра Величковића, прекршио Кодекс новинара Србије и Сменице за примену Кодекса у онлајн окружењу. “Политика” је Кауфмана тиме лажно представила као аутора веома спорних ставова, чиме је нарушила његово достојанство и приватност. Како је истакнуто у жалби, фотографија коју је “Политика” објавила без знањаи и дозволе подносиоца жалбе, идентична је фотографији објављеној у оквиру секције посвећене Кауфману на Wикипедији, што је уредништво листа могло лако да провери користећи једноставне онлајн алате, као што је гоогле реверсе имаге сеарцх. Кауфман је, иначе, како је наведено, истакнути немачки глумац и режисер, чији ставови и иступање у јавности имају посебну тежину. Ставови објављени у тексту, уз који је објављења његова фотографија, апсолутно су, истакнуто је, неспојиви са његовим личним ставовима, јер изузетно цени невладине организације које се баве заштитом права жена и не прихвата никакву релативизацију насиља над њима, због чега му је нарушено достојанство и интегритет.

Редакција листа „Политика“ није одговорила на жалбу.

Чланови Комисије су закључили да „Политика“ није ни на који начин, пре објављивања, проверила идентитет особе са фотографије.  Према објашњењу редакције, фотографију им је електронском поштом послао аутор текста, тврдећи да је то његова фотографија, чиме је редакција преварена. Међутим, до данас није утврђено ко је аутор спорног текста, с обзиром на то да др Петар Величковић, форензички психијатар и судски експерт за поверавање деце из Монтреала, како је потписан, не постоји. Тиме је „Политика“ поступила супротно одредбама Кодекса новинара Србије које прописују да новинар мора да обавља посао са дужном професионалном пажњом, као и смерници за примену Кодекса у онлајн окружењу, која прецизира да је обавезно, пре објављивања, утврдити да ли је извор она особа за коју се представља. Комисија је оценила и да је прекршена одредба која се односи на обавезу поштовања приватности, достојанства и интегритета људи, будући да је Кауфман фотографијом повезан са текстом у којем су изнети за њега неприхватљиви ставови, као и да се то може дешавати и у будућности, када се приликом претрага на интернету пронађу текст и фоотграфија.

Због свега тога, Комисија је једногласно одлучила да је „Политика“ прекршила Кодекс новинара и наложила листу да ову одлуку објави.


Београд, 31.8.2017.

Председавајући
Златко Чобовић

Комплетан жалбени поступак