Удружење Да се зна! против часописа ПравослављеНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Златко Чобовић, Стојан Марковић, Љиљана Смајловић, Невена Кривокапић, Тамара Скроза, Владо Мареш, Вера Баришић – Поповић, Петар Јеремић, Ивана Стјеља, Вера Дидановић и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 31.8. 2017. године, већином гласова, доноси


ОДЛУКУ

Текстом “Саблазан у вртићима и школским клупама”, објављеним 15. маја 2017. године, часопис “Православље” није прекршио Кодекс новинара Србије. 


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Удружење Да се зна поднело је жалбу Савету за штампу сматрајући да је “Православље”, објављивањем интервјуа са Жарком Требјешанином, прекршило одредбе Кодекса које се односе на на забрану дискриминације и говора мржње. Како је наведено у жалби, у тексту се “хомосексуалност, бисексуалност и трансродност проглашавају за идеологију, позива се на линч особа које доприносе видљивости ЛГБТ, ствара лажна слика о друштвеном консензусу у погледу образовних пакета и користи појам “лезбијка”,  који је деградирајући за достојанство и личност лезбејки. Подносилац жалбе је нагласио и да су питања која новинарка поставља утемељена на дискриминаторним претпоставкама да истополно оријентисане особе својим видљивим постојањем угрожавају институцију породице, омладину и основне друштвене вредности, као и да намећу свој животни стил када траже своја права и указују на насиље и дискриминацију коју трпе. Наведено је, између осталог, и да се у наслову видљивост ЛГБТ карактерише као „саблазан“, док је у поднаслову текста цитиран део Библије који је тенденциозно извучен из контекста.

Редакција “Православља” није одговорила на жалбу.

Већина чланова Комисије сматрала је да су закључи подносиоца жалбе претерани и да се никако не може говорити о томе да објављени интервју позива на линч. У тексту је, по оцени Комисије, добро објашњена ситуација са обазовним пакетом који је изазвао много полемика у јавности, а саговорник је изнео своје мишљење о томе. Чланови Комисије су указали на то да се не може новинарима сугерисати како треба да формулишу питања, те да је ауторка текста изнела оцене које су сасвим у складу са уређивачком политиком специјализованог часописа као што је “Православље”. Употребу термина које подносилац жалбе оцењује као увредљиве, попут “лезбијка”, Комисија не сматра прекршајем Кодекса, оцењујући да појмовне финесе, које су добро познате представницима организација за заштиту људских права, често нису сасвим јасне широј јавности, па некада ни новинарима, те да у овом случају такви термини нису употребљени са намером да некога увреде и да у конкретном контексту не представљају дискриминацију.

Комисија је, због свега тога, са осам гласова “за” и три “уздржана” одлучила да објављеним интервјуом нису прекршене одредбе Кодекса новинара Србије.

Београд, 31.8.2017.

Председавајући
Златко Чобовић

Комплетан жалбени поступак