Удружење Да се зна! против магазина ТаблоидНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Златко Чобовић, Стојан Марковић, Љиљана Смајловић, Невена Кривокапић, Тамара Скроза, Владо Мареш, Вера Баришић – Поповић, Петар Јеремић, Ивана Стјеља, Вера Дидановић и Драган Ђорђевић, на седници одржаној 31.8. 2017. године, једногласно изриче


ЈАВНУ ОПОМЕНУ

Текстовима “Траговци пасошима, визама и оружјем”, “Лепота порока” и “Освета презрених” Београд чекају две геј параде”, објављеним 18. маја 2017. године, магазин „Таблиод”

1. прекршио је тачку 1 Одељка IV (Одговорност новинара) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да се супротстави свима који крше људска права или се залажу за било коју врсту дискриминације, говор мржње и подстицање насиља,

2. прекршио је и тачку 4 Одељка V (Новинарска пажња), по којој новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и треба да учини све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Удружење Да се зна навело је у жалби Савету за штампу да је у текстовима више пута

употребљен погрдан израз „педер“ чиме се изражава дискриминаторни став према ЛГБТ популацији. Такође у тексту „Лепота порока“, поред низа неистина, аутор ЛГБТ имплицитно описује као порочне. Такође, истиче се у жалби, у трећем тексту се учешће ЛГБТ особа на протесту описује као компромитације и понижење осталих учесника протеста.

Комисија за жалбе је закључила да је термин „педер“ употребљени са намером да увреде ЛГБТ особе и да су тиме прекршене одредбе Кодекса новинара Србије које се односе на забрану дискриминиације. Чланови Комисије још једном подсећају да је употреба оваквих увредљивих термина недозвољена са становишта професионалне етике.

Због тога је Комисија једногласно одлучила да је “Таблоид” прекршио Кодекс новинара Србије и изрекла јавну опомену.

Београд, 31.8.2017.

Председавајући
Златко Чобовић

Комплетан жалбени поступак