Удружење Да се зна! против дневног листа КурирНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Петар Јеремић, Љиљана Смајловић, Невена Кривокапић, Тамара Скроза, Стојан Марковић, Драган Ђорђевић, Вера Дидановић, Миленко Васовић и Војкан Костић, на седници одржаној 27.7.2017. године, није успела да усагласи одлуку о томе да ли је „Курир“ текстом “Ухапшени због настраног секса: Правили геј оргије завршили у полицији, а сад ће и на робију“, објављеним 1. маја 2107. године у онлајн издању, прекршио одредбе Кодекса новинара Србије. „За“ одлуку да је Кодекс прекршен гласало је седам чланова Комисије, док су три била “против”,  тако да за одлуку није било потребне већине од осам гласова.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбу Савету за штампу поднело је Удружење Да се зна, сматрајући да су насловом текса прекршене одредбе Кодекса које се односе на забрану дискриминације. „Карактеризацијом геј секса као настраног испољава се дискриминаторски став према ЛГБТ популацији зашто што се читаоцима сугерише да ЛГБТ особе немају нормалну сексуалну оријентацију“, наведено је у жалби.

Редакција “Курира” није одговорила на жалбу.

Чланови Комисије нису били сагласни у оцени да ли су одредбе Кодекса које се односе на забрану диксриминиације на основу сексуалне оријентације прекршене насловом који геј секс одређује као „настран“, будући да је сам текст коректно написан.

Већина чланова Комисије сматрала је да је термин употребљен у наслову увредљив и да је стављен са намером да увреди припаднике ЛГБТ популације, односно да је вест (која је иначе односи на хапшење у Џакарти) и објављена са идејом да се оваквим насловом „саопшти“ став редакције.

Остали чланови Комисије оценили су, међутим, да је насловом пређена мера доброг укуса, али да то није довољно за одлуку да је прекршен Кодекс. По њиховом мишљењу овакав наслов стављен је да би привукао читаоце, без стварне намере да се неко дискриминише.

Комисија због тога није успела да донесе одлуку, јер није било потребне већине од осам гласова.


Београд, 27.7.2017.

Председавајући
Владо Мареш


Комплетан жалбени поступак