Аутономни женски центар и Драгана Матовић против дневног листа ПолитикаНа основу чланова 19. и 21. Статута Савета за штампу и чланова 15. и 16. Пословника о раду Комисије за жалбе, Комисија за жалбе Савета за штампу у саставу: Владо Мареш, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Љиљана Смајловић, Невена Кривокапић, Тамара Скроза, Вера Дидановић, Драган Ђорђевић, Миленко Васовић и Војкан Костић, на седници одржаној 27.7.2017. године, једногласно доноси


ОДЛУКУ

Текстом “Против насиља, а не против мушкараца и жена“, објављеним 18. јула 2017. године, дневни лист „Политика“

1. прекршио је тачку 5 Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србијепо којој је са новинарством неспојиво објављивање измишљених писама или писама чији аутор није познат или његов идентитет није проверљив,

2. прекршио је и тачку 1 Одељка V (Новинарска пажња) о обавези новинара да послу приступа са дужном професионалном пажњом.

Налаже се листу „Политика“ да ову одлуку објави у свом штампаном и онлајн издању у року од пет дана од дана достављања одлуке.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жалбе Савету за штампу поднели су одвојено Аутономни женски центар и грађанка Драгана Матовић из Вршца. У жалбама је истакнуто да је спорни текст потписан именом Петра Величковића, форензичког психијатра, судског експерта за поверавање деце“ из Монтреала, кога је немогуће пронаћи претрагом преко Интернет претраживача. Сумњу да аутор уопште постоји потврђује, истакнуто је у жалби АЖЦ, и чињеница да је уз текст објављена фотографија немачког глумца, редитеља и сценаристе Андреаса Кауфмана. По мишљењу подносилаца жалбе текстом су прекршене и одредбе које се односе на забрану дискриминације с обзиром на то се у текту, у којем су, наведени подаци о чедоморствима у Србији, „агресивне феминисткиње“ оптужују да су „искористиле трагедије за своју политичку агенду“.

Редакција „Политике“ није одговорила на жалбу.

Комисија је закључила да је очигледно реч о тексту измишљеног аутора уз који је објављена и фотографија друге особе (што је и сама редакција признала), те да је неспорно да уредништво листа није поступило у складу са одредбама Кодекса новинара, пре свега оном која се односи на професионалну пажњу, односно обавезу проверавања извора. Чланови Комисије су такође упознати и са тим да је „Политика“ претходно, у мају, у истој рубрици објавила још два коментара, такође „фантомских аутора“ – Милована Б. Вучића и Петре Ножице. Комисија због тога уочава да постоји тенденција  да се, у одређеном политичком тренутку, објављују коментари из непроверених и непознатих извора са циљаним аргументима. То посебно забрињава, јер отвара могућност да је реч о начину уређивања који представља планирано обмањивање јавности. 

Кад је реч о одредбама које се односе на забрану дискриминације, чланови Комисије нису имали јединствен став о томе да ли је текстом прекршена и ова одредба Кодекса. Седам чланова Комисије је сматрало да јесте, два су била „против“, а један „уздржан“ па није било потребне већине од осам гласова за доношење одлуке.


Београд, 27.7.2017.

Председавајући
Владо Мареш


Комплетан жалбени поступак - Аутономни женски центар

Комплетан жалбени поступак - Драгана Матовић